Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/5711543/Dorp-mag-trots-zijn-op-schippersverleden.ece

 

’s-Gravenmoer mag trots zijn

op schippersverleden

 

 

image004

 

Nederlands Hervormde Kerk (14e eeuw) – ’s-Gravenmoer

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

’s-GRAVENMOER - Hij wilde eigenlijk alleen maar een paar verhaaltjes schrijven over het schippersverleden van ‘s-Gravenmoer. “Het liep uit de hand,” zegt George Snijder uit Alphen aan de Rijn. Vrijdagavond presenteerde hij in ‘s-Gravenmoer voor een stampvolle zaal zijn boek “Schippers van een gedempte haven.” Zijn interesse voor ‘s-Gravenmoer werd gewekt, toen hij in 2005 met zijn woonschip in de haven van Waspik lag. Hij bezocht een expositie over de verdwenen havens van ‘s-Gravenmoer, Waspik en Raamsdonk.

 

Marius Verhagen, voorzitter van de heemkundekring Des Gravenmoer, vertelde hem: “We weten eigenlijk niks over de haven.” Snijder begon aan een bijna wetenschappelijk onderzoek dat vier jaar zou duren. Hij nam geen genoegen met verhaaltjes van oude schippers, maar plaatste die in het decor van gedegen archiefonderzoek. En zo kon hij vrijdagavond met powerpointbeelden statistieken tonen die vertelden dat in 1920: 40 procent van de beroepsbevolking in ‘s-Gravenmoer uit schippers bestond.

 

 

 

schippers

 

 

En dat in 1926 maar liefst 55 stalen schepen uit

‘s-Gravenmoer stonden ingeschreven in het Rijnregister.

 

Schepen met namen als Vertrouwen, Nieuwe Zorg en Nooit Volmaakt. Snijder in een toelichting: “’s-Gravenmoer was een grote speler in de binnenvaart en een voorbeeld van de ontwikkeling van hoe het de binnenvaart in Nederland is vergaan. Al zoekende kwam ik van het ene onderwerp bij het andere: bij de arme sloebers, de schippers die aan de rand van de maatschappij verkeerden, dan de schaalvergroting, schippers die wegtrekken, op zoek gaan naar nieuwe markten.”

 

Ook volgde hij vanaf 1800 tot 1950 het spoor van verschillende schippersfamilies uit ‘s-Gravenmoer. Snijder kwam er achter dat Marius Verhagen gelijk had. ‘s- Gravenmoer wist niet veel van de haven en heeft er ook nauwelijks herinneringen aan. De auteur: “Het enige wat aan het schippersverleden herinnert is een straatnaambord Havenkade. Dat terwijl ik ontdekt heb dat ‘s-Gravenmoer best wel trots mag zijn op dat schippersverleden.”

 

 

Zie ook:

 

’s-Gravenmoer in beeld

 

 

26 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN