DNA-pionier:

Negers zijn dommer dan blanken

 

 

james watson

 

James Watson

 

 

Nobelprijswinnaar James Watson, een van de twee 'ontdekkers' van het DNA, heeft voor grote opschudding gezorgd door te zeggen dat negers gemiddeld dommer zijn dan blanken en dat 'gelijkheid van verstandelijke vermogens' tussen rassen een illusie is. De Amerikaan Watson (79), die samen met de Engelsman Francis Crick in 1953 de structuur van het DNA-molecuul ontdekte, verklaarde woensdag in een interview in The Times dat hij de toekomst van Afrika somber inziet. 'Ons ontwikkelingsbeleid is gebaseerd op de aanname dat de intelligentie van Afrikanen hetzelfde is als de onze. Terwijl alle testen uitwijzen dat dat niet zo is,' zegt Watson.

 

 

 

Genetische verschillen

 

De wetenschapper bezoekt Groot-Brittannië om zijn nieuwe boek te promoten Avoid Boring People: Lessons from a Life in Science. Daarin schrijft hij dat 'er geen reden is om aan te nemen dat de intellectuele capaciteiten van geografisch gescheiden groepen mensen zich in de evolutie op identitieke wijze hebben ontwikkeld.' We kunnen volgens Watson wel willen dat de gehele mensheid over min of meer gelijke verstandelijke vermogens beschikt maar 'daarmee wordt dat nog niet waar.' De geneticus verwacht dat binnen tien jaar genen worden gevonden die verantwoordelijk zijn voor verschillen in intelligentie tussen mensen en rassen. De Britse commissie voor Gelijke Behandeling bestudeert de uitspraken van Watson 'grondig' op ontoelaatbare discriminatie of racisme.

 

 

Bell Curve

 

Watson is niet de eerste gerenommeerde wetenschapper die wijst op structurele intelligentieverschillen tussen mensenrassen. In 1994 veroorzaakte het boek The Bell Curve van gedragspsycholoog Richard Hernstein en politiek wetenschapper Charles Murray grote opschudding in Amerika met een soortgelijke these, gesteund door psychologische en sociologische data. Maar de schrijvers van dat boek waren voorzichtiger over de invloed van genetische factoren op de aangetroffen verschillen in intelligentie.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

18 oktober 2007

 

 

Een dag later:

 

DNA-pionier:

 Spijt van uitspraak ‘domme negers’

 

 

De wereldberoemde geneticus James Watson is ondertussen ook geschorst door het lab waar hij tewerkgesteld is. Het Cold Spring Harbor Laboratory in New York had zich eerder al gedistantieerd van de uitspraken van de eminente wetenschapper, maar nu is hij ook officieel geschorst. De Nobelprijswinnaar Watson (79), een van de ontdekkers van de structuur van het DNA, veroorzaakte eerder deze week opschudding met zijn als 'racistisch' bestempelde uitspraken in een interview in The Sunday Times Magazine.

 

 

Dommer

 

De Amerikaan zei onder meer somber te zijn over de toekomst van Afrika. Het ontwikkelingsbeleid gaat ervan uit dat de intelligentie van zwarten hetzelfde is als die van blanken. Maar 'testen wijzen uit dat dat niet zo is.' We kunnen wel willen dat iedereen gelijk is, constateerde Watson, maar 'mensen die te maken hebben met zwarte werknemers merken dat dat niet het geval is.'

 

 

Opschudding

 

De uitspraken in het interview, dat verscheen aan de vooravond van een tour door Groot-Brittannië ter promotie van zijn nieuwste boek, veroorzaakten een storm van verontwaardiging. De Britse minister David Lammy, zelf zwart, waarschuwde dat deze 'irrationele vooroordelen' uit de mond van een prominente wetenschapper koren op de molen zijn van extreemrechts. Het Wetenschapsmuseum in Londen, waar Watson vandaag zijn opwachting zou maken, liet weten dat hij niet welkom is.

 

 

 

Stomverbaasd

 

Gisteravond, tijdens een boekpresentatie bij de Royal Society, trok een geschrokken Watson zijn uitspraken in. Hij zei stomverbaasd te zijn over de manier waarop het magazine hem had geciteerd. 'Ik snap niet hoe ik dat zo heb kunnen zeggen als daar stond. Ik begrijp dat mensen die dit lezen reageren zoals ze deden.' Een woordvoerder van het blad zegt tegen The Times dat het interview is opgenomen en dat de redactie achter het verhaal blijft staan. Overigens komen Watsons uitspraken in minder onomwonden vorm ook voor in zijn nieuwe boek. Daarin schrijft hij dat 'er geen reden is om aan te nemen dat de intellectuele capaciteiten van geografisch gescheiden groepen mensen zich in de evolutie op identitieke wijze hebben ontwikkeld.' We kunnen volgens Watson wel willen dat de gehele mensheid over min of meer gelijke verstandelijke vermogens beschikt, maar 'daarmee wordt dat nog niet waar'.

 

 

Homoseksuelen aborteren

 

Dit is niet de eerste controversiële uitspraak van Watson. Eerder zei hij dat een moeder het recht moet krijgen om een embryo te laten aborteren wanneer een (nog te ontwikkelen) genetische test zou aantonen dat ze zwanger is van een homoseksueeltje.

 

 

Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

19 oktober 2007

 

 

 

Weer een dag later:

 

Watsons uitspraak over Afrikanen heeft al gevolgen.

 

Een onderzoeksinstituut uit Long Island in de Verenigde Staten heeft DNA-pionier en Nobelprijswinnaar James Watson geschrapt uit zijn raad van bestuur na diens racistische uitspraken. Watson had gezegd dat zwarten minder intelligent zijn dan blanken. De 79-jarige Watson kreeg in 1962 nog de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de structuur van DNA.

 

"De raad van bestuur is donderdagavond samengekomen en heeft beslist Watson te schorsen uit al zijn bestuurlijke verantwoordelijkheden," aldus Bruce Stillman, ceo van het labo uit Long Island.

 

"De commenataren van Watson, die op 14 oktober in de Sunday Times zijn verschenen, weerspiegelen enkel de mening van Watson en in geen geval de missie, doelstellingen of principes van de raad van bestuur van het laboratorium Cold Spring Harborn, zijn onderzoeksinstituut en biologiefaculteit," aldus Stillman.

 

"De raad van bestuur en de faculteit keuren de verklaringen van Watson radicaal af," zei de man nog.

 

Watson probeerde vrijdag nog de gemoederen te bedaren en zei in een communiqué "gekwetst" te zijn door de commotie en verzekerde dat hij verkeerd begrepen was. De wetenschapper besliste om naar aanleiding van de commotie zijn promotietour voor zijn nieuwe boek in Groot-Brittannië te annuleren. De man was sinds deze week in Groot-Brittannië, waar hij tot 25 oktober deel zou nemen aan tal van manifestaties, maar hij besliste terug te keren naar de VS.

 

 

 

Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

20 oktober 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN