Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7061673/L-P-van-Malland-keert-terug-in-steen-in-Stampersgat.ece

 

L.P. van Malland keert terug in steen

te Stampersgat

 

 

 image002

 

Stampersgat

 

 

WOUWSE PLANTAGE / STAMPERSGAT - Leendert Pieter van Malland (1902-1981), oud-directeur van de Suiker Unie, keert terug in de naar hem vernoemde Van Mallandstraat in Stampersgat. De plaatselijke Samenstichting legt zich niet zomaar neer bij de diefstal van de bronzen plaquette, vorig jaar. Brons is erg in trek bij ‘verzamelaars met kwade bedoelingen.’ Daarom is besloten de nieuwe Van Malland in het veel minder diefstalgevoelige steen te laten uitvoeren. “We hebben er nog over gedacht om een plaquette in kunststof te laten maken, maar we zijn uiteindelijk uitgekomen bij natuursteen,” zegt William Vermunt, bestuurslid van de Samenstichting die is belast met dit project. In zijn atelier in het buitengebied van Wouwse Plantage is beeldend kunstenaar en steenhouwer Marcel van Zijp druk bezig met het vervaardigen van de plaquette, een zogeheten basreliëf, in arduin, een steensoort uit de Belgische Ardennen.

 

De Stampersgatse Samenstichting is, zegt William Vermunt, op de naam van Van Zijp gekomen via Kees de Kort, handelaar in natuursteen in Bergen op Zoom. De Kort heeft de steen voor de nieuwe plaquette geschonken en daarbij meteen de tip gegeven eens langs Marcel van Zijp te gaan, want die zou best in staat zijn om Van Malland te vereeuwigen. Van Zijp vindt dat een goede keus. Niet alleen omdat hij nu dat werk kan uitvoeren, “maar vooral omdat steen goed past bij het karakter en de sfeer van het dorp Stampersgat.” Voor Van Zijp een mooie gelegenheid om zijn niet zo lang geleden aangeschafte punteerapparaat weer eens te gebruiken. Bij deze eeuwenoude techniek, die stamt uit Frankrijk, zet de beeldhouwer meetpunten van zijn model over op steen, door middel van het punteerapparaat, dat oogt als een aantal geschakelde passers. Dus moest hij eerst een model maken. Daarbij gebruikte hij kleine fotootjes van Van Malland, maar vooral van de gestolen bronzen plaquette van de lokale weldoener. Hij boetseerde een model, maakte daarvan een mal en goot daarin een gipsen versie. Door met het punteerapparaat op elke vierkante centimeter hoogtes te meten en die op de steen te ‘kopiëren,’ krijgt hij een nauwgezette kopie van het model.

 

 

 

image040

 

De gestolen Meekrapsteker

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

Inmiddels is het werk een eind gevorderd en het ziet er dan ook naar uit dat het de beeldhouwer lukt om ruim vóór 3 september het werk gereed te hebben. Die dag komt Van Mallands dochter Yolande Schaub-Van Malland naar haar geboortedorp om de beeltenis van haar vader te onthullen. “Het aardige is,” zegt William Vermunt, “dat diezelfde dochter in de jaren tachtig ook de nu gestolen plaquette van haar vader heeft onthuld.” De Samenstichting kan de plaquette terugplaatsen dankzij sponsoring door het bedrijfsleven, natuurlijk ook van de zijde van de Suiker Unie. Niet veel verderop in het dorp, bij het watertje De Weel, stond tot voor kort een ander bronzen werk, de meekrapsteker. Dat was een ode aan de meekrapteelt en de mensen die daarin werkzaam waren. Het was ook het symbool van de plaatselijke carnavalsvereniging De Meekrap. Ook dat beeldje is gestolen. Hoogstwaarschijnlijk komt ook daarvan geen bronzen duplicaat terug, zegt secretaris Cees Nuiten van de carnavalsclub. “We hebben nu het plan er een kunststof beeldje te plaatsen. Alleen moet het niet te veel op een bronzen beeld lijken, want als de dieven het verschil niet zien, nemen ze het alsnog mee. We zijn nog op zoek naar geld, want we willen het houten skelet dat er nu staat nog vóór carnaval 2011, een echt carnavalsjaar, vervangen.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Stampersgat in beeld

Wouwse Plantage in beeld

 

 

1 augustus 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

4 september 2010

 

http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7230248/Emotionele-onthulling-plaquette-Van-Malland.ece

 

Emotionele onthulling plaquette Van Malland

 

 

STAMPERSGAT - Met de handen voor haar gezicht en ogen vol tranen staat de dochter van L.P. van Malland, Yolanda Schaub-van Malland (78), verstijfd voor de net onthulde plaquette. “Steengoed,” zegt ze met een glimlach op haar gezicht. De platte afbeelding in reliëf is gemaakt van natuursteen. Vorig jaar werd de bronzen plaquette met de beeltenis van de oud-directeur van de suikerfabriek gestolen. “Toen ik het hoorde, dacht ik: hoe is het mogelijk? Deze mensen hebben geen respect. Dit exemplaar is van natuursteen; daar zullen ze toch wel van afblijven?,” zegt de dochter van Van Malland. “Fantastisch vind ik het dat ze opnieuw een hoop werk verrichten voor mijn vader. Het maakt me blij, trots en geëmotioneerd.”

 

De plaquette staat op de hoek van de Markiezaatstraat en de L.P. van Mallandstraat. “Van Malland verdient een nieuwe,” zegt Antoon Koevoets (64) van de Samenstichting Stampersgat, die het mogelijk maakte de steen te plaatsen. “In mijn jonge jaren was hij de notabele van het dorp. Tegenwoordig noemen ze dat een vip, hè?” Yolanda van Malland staat met haar 78 jaar nog midden in het leven. “Ik kan dit nog meemaken. Mijn vader overleed op de leeftijd die ik nu heb en mijn drie broers ben ik al eerder kwijtgeraakt.” L.P. van Malland was directeur van de suikerfabriek in Stampersgat en betekende veel voor de dorpsgemeenschap. “Van Malland heeft veel gedaan voor Stampersgat. Voor de parochie, het verenigingsleven, noem maar op. In de jaren zestig, zeventig was hij een belangrijk man,” legt Koevoets uit.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN