logo (4)

 

OM-personeel bijna 30 keer bedreigd

 

Vorig jaar hebben 28 medewerkers van het openbaar ministerie (OM)

te maken gehad met intimidaties en bedreigingen.

 

 

Het gaat naast officieren van justitie om beleids- en baliemedewerkers en secretaresses. Het OM vermoedt dat het daadwerkelijke aantal bedreigingen hoger is, omdat lang niet iedere medewerker dit meldt. Het aantal meldingen lag iets hoger dan in 2006, toen 25 medewerkers aan de bel trokken over dreigementen of intimidaties. Volgens een woordvoerder van het College van procureurs-generaal, de top van het OM, variëren de meldingen van relatief lichte incidenten, zoals het bespugen van een officier, tot zware (doods)bedreigingen. In het laatste geval wordt er altijd nader onderzoek ingesteld, om te bekijken hoe serieus het dreigement moet worden opgevat.

 

“Een tekst als ‘ik weet je te vinden’ wordt door de één als een doodsbedreiging opgevat, terwijl de ander het wegwuift,” aldus de woordvoerder. Volgens haar loopt er momenteel één concreet onderzoek naar de bedreiging van een officier. Het openbaar ministerie heeft in 2004 maatregelen genomen om medewerkers die te maken hebben met geweld, beter te begeleiden. Directe aanleiding daarvoor waren de doodsbedreigingen richting de officieren van justitie Koos Plooy en Paul van Hilten. Inmiddels heeft het OM meldpunten opgericht en vaste richtlijnen opgesteld voor de behandeling van de meldingen. Ook heeft ieder arrondissement een beleidsambtenaar beveiliging gekregen. Daarnaast wordt bij risicovolle zaken van tevoren beoordeeld of medewerkers mogelijk in gevaar kunnen komen. Zo ja, dan neemt het OM preventief beveiligingsmaatregelen.

 

Bij relatief zware dreigementen wordt altijd overleg gepleegd met de politie. Dat kan in sommige gevallen leiden tot nadere maatregelen, zoals cameratoezicht bij een privéwoning of persoonsbeveiliging.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

9 april 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN