Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6769135/A4-spaart-Duitse-bunkers-bij-Kladde.ece

(Bovenstaande dieplink werkt niet meer)

 

A4 spaart Duitse bunkers bij de Kladde

 

 

lepelstraat-5 022

 

De vier Duitse bunkers bij de Kladde komen niet in het gedrang door de aanleg van de A4. Rijkswaterstaat is de nieuwe eigenaar.

(Foto’s: Kees Wittenbols – 4 juni 2010)

 

 

KLADDE/STEENBERGEN - Goed nieuws voor beschermers van historisch erfgoed in het algemeen en de Steenbergse Monumentencommissie in het bijzonder: de vier Duitse bunkers ten noorden van buurtschap Kladde (op de kavel tussen de Stierenweg, Zonnekreekseweg en Zoekweg) hoeven definitief níet te wijken voor de A4. De snelweg tussen Halsteren en Dinteloord komt als het ware in de ‘achtertuin’ van de bunkergroep te liggen, maar de oorlogsoverblijfselen zelf worden zeker gespaard, garandeert Heleen Alders van Rijkswaterstaat. “In de toekomstige situatie bedraagt de afstand tussen de verlegde parallelweg met daarnaast de A4 en de dichtstbijzijnde bunker zo’n 25 meter.” Rijkswaterstaat is zelfs de nieuwe eigenaar van de grondkavel inclusief de bunkers.

 

 

 

lepelstraat-5 029

 

Bunker-1

 

 

 

 

lepelstraat-5 031

 

Bunker-2

 

 

Vanwege de A4-belangen is de grond aangekocht van een particulier die tot op dat moment de bunkergroep in bezit had. Rijkswaterstaat heeft vooralsnog geen plannen met de betonnen ‘optrekjes’ van de vroegere bezetter, behalve dat ze gewoon blijven staan. Waarbij Rijkswaterstaat, aldus Alders, goed beseft dat de verdedigingswerken historisch waardevol zijn. In 2006 klom de Monumentencommissie van Steenbergen al in de pen om de provincie te wijzen op het gewenste behoud van de bunkers. “Ze werden eerst bedreigd door de uitdijende glastuinbouw en vervolgens door de A4,” aldus waarnemend voorzitter Hans Slokkers van de Monumentencommissie. Uniek zijn de bunkers bij Kladde niet, maar juist het ‘ensemble’ van de vier maakt hen heel bijzonder, aldus Slokkers. Dat vindt ook de Stichting Menno van Coehoorn, die er in 2008 voor pleitte om de bunkers een heuse monumentenstatus te geven. Het viertal is wél vermeld in de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie, maar daarmee hebben ze nog geen beschermde status.

 

 

 

lepelstraat-5 032

 

Bunker-3

 

 

 

 

lepelstraat-5 033

 

Bunker-4

 

 

Slokkers vindt de aanleg van de A4 een mooi moment om na te denken over ‘openstelling’ van de bunkers. Er is het nodige over te vertellen en dat past goed in het streven van Steenbergen om de toerist te trekken. “Het is een idee om informatiepanelen bij de bunkers te plaatsen, zodat mensen weten wat daar gebeurd is. Misschien niet de leukste verhalen, maar wel waard om door te geven aan volgende generaties,” vindt Slokkers.

 

 

Zie ook:

 

Lepelstraat en de Kladde in beeld

 

 

 

2 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN