Bron: www.bndestem.nl

 

Aardgas voor auto’s biedt louter voordelen

 

 

KLUNDERT - Bij het nieuwe servicestation van Van Drimmelen op Industrieterrein Moerdijk

wordt volgende week donderdag een vulpunt geopend waar auto’s aardgas kunnen tanken.

 

 

Het is het eerste aardgas-vulpunt in West-Brabant. Bij die pomp in opbouw praten we met Peter Commandeur (59) uit Willemstad. Exploitant van tankstations en voormalig autodealer Commandeur beschouwt zichzelf als de missionaris van het autorijden op aard- en biogas: “Schoon, duurzaam, stil, goedkoop en toekomstbestendig.” Tien jaar geleden, toen energiebedrijf NUON zijn wagenpark overzette op aardgas, richtte Commandeur met enkele anderen “Dutch 4” op: “Na NUON kwamen er ook experimenten met vuilnisauto's en bussen op aardgas. Ons idee was om een netwerk van aardgasstations voor personenwagens uit te rollen over heel Nederland. Omdat banken niks zagen in het kapitaalintensieve idee hebben we het bedrijf vorig jaar verkocht aan Ballast Nedam. Ballast bouwt tankstations in heel Europa en zag er wel wat in. Ik ben nu vertegenwoordiger van Ballast-dochter CNG Netwerk.”

 

Commandeur geeft ruiterlijk toe dat er in Nederland nog slechts duizend personenauto's op aardgas rijden. Hij ziet dat niet als een probleem: “Het is echt nog niet zo lang geleden dat er in Nederland slechts duizend mobiele telefoons waren. Moet je nu eens komen. Wereldwijd is de auto op aardgas in de autobranche de snelste groeier.” Ook het aantal vulpunten is dun gezaaid: er zijn er zestien, verspreid over Nederland. Klundert is nummer zeventien, volgend voorjaar volgen onder meer Breda en Roosendaal. Dat beperkte aantal is geen probleem, meent Commandeur: “Zelf rijd ik al acht jaar op aardgas. Die auto kán ook op benzine, als het gas op is. Ik denk dat ik in 200.000 kilometer vier tanken benzine heb verreden.” Commandeur denkt dat het vulpunt in Klundert binnen de kortste keren 200 vaste klanten voor aardgas heeft: “Ik benader actief wagenparkeigenaren, taxibedrijven, lagere overheden, koeriersdiensten en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ik ontmoet veel enthousiasme, want aardgas spaart portemonnee en milieu.”

 

Wie een auto op aardgas wil kopen wordt, volgens Commandeur, niet langer beperkt in zijn keuze: “Alle bekende Europese automerken hebben in hun assortiment courante modellen en bestelauto's op aardgas.” Volgens Commandeur is het kabinet ‘vriendelijk’ voor auto's op aardgas: “Via een accijnsmaatregel is gas voor de auto goedkoper dan voor in huis. De wegenbelasting wordt verlaagd naar het niveau voor een benzine-auto.”

 

 

 

Zie ook:

 

Klundert in beeld

 

 

 

21 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN