Bron: http://www.bndestem.nl/regio/7673077/Achternaam-AB-leuk-maar-lastig.ece

(Voor een foto van Ron, Edith en Arjen A.B. uit Fijnaart, klik op bovenstaande link)

 

Achternaam A.B. is leuk, maar wél lastig

 

 

Voor Ron, Edith en zoon Arjen A.B. uit Fijnaart valt het niet mee hun achternaam uit te leggen.

(Zie link hierboven)

 

 

 

image002

 

 

FIJNAART – “Al leg je het tien keer uit, het komt niet over dat onze achternaam A.B. is,” vertelt Arjen A.B. uit Fijnaart. Hij en zijn familieleden hebben al vele foute varianten van hun achternaam voorbij zien komen. “Dan wordt Arjen mijn achternaam.” Andere versie: Abee. En zijn vader kwam eens in een administratie terecht als de heer ABCD. Het gezin verhuisde zes jaar geleden vanuit Dordrecht naar West-Brabant. Waar de naam A.B. vandaan komt, weet de familie niet. Arjen weet wel dat z’n voorouders uit Groningen komen en de naam in de loop van de tijd een opmerkelijke verandering heeft ondergaan. “Er is onderzoek naar gedaan en in ieder geval tot 1800 was de naam A.B. Maar van voor de achttiende eeuw weten we niks, omdat tijdens veenbranden documenten verloren zijn gegaan,” aldus Arjen. Wel is een familielid in Italië hun achternaam tegengekomen, dus misschien liggen daar aanknopingspunten.

 

Niet alleen het uitleggen van de achternaam A.B. zorgt voor problemen. “Veel computersystemen accepteren alleen letters in achternamen en geen leestekens,” vertelt Arjen. Dus staat de naam Ab op bankpasjes en in de telefoongids. Ook het online invullen van formulieren en het aanmaken van een account op sociale netwerksites is meestal niet eenvoudig. “Computersystemen zien de punten als scheidingstekens,” vertelt Arjen. Hij heeft kennis van ICT en begrijpt de oorzaak van het euvel dus wel. Hoe dan ook, Arjen is ondanks de steeds terugkerende problemen niet van plan iets aan A.B. te veranderen. “Ik vind het wel een leuke achternaam.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Naam veranderen

 

 

Wie vindt dat hij een vreemde achternaam heeft, kan een naamswijziging aanvragen. Het verzoek moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals: de nieuwe naam mag geen kwetsende betekenis krijgen en moet zoveel mogelijk worden afgeleid van de oude naam. Kosten wijziging: 487,50 euro.

 

 

Meer informatie:

 

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/naam-kiezen-en-naamswijziging

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Fijnaart in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

23 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN