Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7563742/Van-bes-via-es-naar-basklarinet.ece

 

Ad van Caulil 60 jaar lid van Cecilia

 

Van bes- via es- naar bas-(klarinet)

 

 

advancaulil250

 

Ad van Caulil

(Foto: www.princenhage.net)

 

 

Ad van Caulil met zijn bas-klarinet.

 “Het niveau van harmonieën in Brabant en Limburg ligt een stuk hoger dan in het buitenland.”

(Zie link bovenaan)

 

 

BREDA - Tien dagen na zijn achtste verjaardag – hij weet het nog precies – kwam Ad van Caulil voor het eerst bij Cecilia. In de Posthoorn aan de Haagweg, waar de harmonie thuis was. Op het komende jaarfeest, 14 november, wordt hij gehuldigd: zestig jaar lid. “Wel bijzonder, maar bij Cecilia niet zo héél bijzonder, hoor. We hebben een behoorlijk clubje van zestig-plussers,” relativeert de geboren en getogen Princenhagenaar.

 

Terug naar 1950: “Dirigent Cees Peels zei in de Posthoorn: “zo broer, doe je mond eens open” en dan kreeg je een instrument dat er volgens hem bij paste. In mijn geval was dat de bes-klarinet. Ik heb later nog op de es gespeeld, zo’n klein piepend ding. Nu speel ik op verzoek van de dirigent al een paar jaar bas-klarinet.” Toen hij tien jaar was, mocht hij al optreden in Hilversum, voor de radio. “Samen met mijn vader en drie broers. We werden het muzikaalste gezin van Nederland genoemd. We speelden ook allemaal in Cecilia.” Vader, moeder en acht kinderen Van Caulil verhuisden in 1954 van de Dreef naar de Posthoorn, eigendom van Cecilia. “Boven sliepen we en de keuken was zo’n beetje onze huiskamer. En alle acht moesten we meewerken, we hadden een soort werkvereniging. Als je verkering had, moest die ook helpen. Met de kermis, of carnaval. Mijn broers en ik speelden dan ook muziek.” De familie Van Caulil zit nog steeds in de Posthoorn. Broer Piet stapt er weliswaar per 1 januari officieel uit, maar zijn dochter Christina neemt de zaak over.

 

Cecilia is voor Ad van Caulil een echte vriendenclub. “Wat je samen als kwajongen hebt meegemaakt, geeft een band voor het leven. Gewoon ergens optreden is het leukste. En nagenieten met een goed glas wijn. Liefst ook nog iets lekkers te eten. Toen ik op visite ging bij een broer, zei hij dat ik mijn instrument maar mee moest nemen. Ik heb meegespeeld en wel gemerkt dat ons niveau een stuk hoger ligt, maar dat komt ook door de traditie van harmonieën, zeker in Brabant en Limburg. En ik heb bij Cecilia mijn huidige vrouw ontmoet. Ze speelt ook bas. We spelen ook wel in andere gezelschappen, maar Cecilia gaat altijd voor.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Klarinet

 

 

 

 

4 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN