Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7881906/Al-op-je-twintigste-dik-in-het-rood.ece

 

Al op je twintigste dik in het rood

 

 

Eén van de workshops in de Nieuwe Veste gisteren was het maken van een rap over geld.

De workshops werden georganiseerd in verband met de opening van de tentoonstelling “Je geld en je leven,”

die vanaf vandaag te zien is in de Bredase stadsgalerij.

 

 

geld (7)

 

 

BREDA - Stel je voor: je bent vijfentwintig, hebt een dik telefoonabonnement, zit met een hoge kamerhuur en je gaat elke week een paar keer op stap. Er zijn steeds meer jongeren die op deze manier op vroege leeftijd in geldnood komen. De nieuwe tentoonstelling “Je geld en je leven,” die vanaf vandaag open is in de Bredase stadsgalerij, moet kinderen van twaalf tot en met zestien jaar bewust maken van het goed omgaan met geld. Bijna lag wethouder Saskia Boelema onder een vier meter hoge twee-euromunt. Het opblaasbare geldstuk, gevuld met ballonnen voor de opening van de tentoonstelling, veranderde echter net boven haar hoofd van koers. Het was een komische opening van de dag voor ongeveer 270 kinderen en ouders. De kinderen, in de leeftijd van acht tot en met vijftien jaar, waren uitgenodigd voor een activiteitendag midden in de vakantie.

 

“Jullie hebben zo lang vakantie, nu is het tijd om wat te leren,” zegt Boelema. De kinderen waren niet gedwongen te komen en vertrokken dus na de opening allemaal uit vrije wil naar de Nieuwe Veste. Talloze workshops over geld kregen ze er voorgeschoteld. Zo konden ze rappen over geld, van oude kleren dingen knutselen en een geldboom van oude spullen maken. Boelema vindt het belangrijk dat de kinderen spelenderwijs met geld leren omgaan. “Ze krijgen een zakje geld mee, waarmee ze eten en workshops kunnen betalen. Als het geld op is, kunnen ze dus niets meer.”

 

 

oom dagobert

 

 

De geldtentoonstelling, die tot 1 maart duurt, is naar Breda gehaald door Peter van Strien, medewerker van de kredietbank Breda. Hij vindt dat ouders hun kinderen te weinig leren met geld om te gaan. “We proberen deze tentoonstelling bewust via de kinderen te spelen. Ouders leggen te vaak geld bij. Jongeren moeten snappen dat als je geld uitgeeft aan het ene, er geen geld over is voor het andere.” De komende twee maanden komen van alle basis- en middelbare scholen kinderen naar de stadsgalerij. De kinderen maken kennis met drie jonge personages, ze moeten besluiten waaraan de persoon geld uitgeeft en waar juist niet. Van Strien: “Over geld praten is een taboe. We proberen kinderen bewust te maken van de gevaren.”

 

 

 

30 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN