Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/5223617/Alle-bunkers-in-de-steigers.ece

 

Alle bunkers rond Hoogerheide krijgen opknapbeurt

 

 

bunker

 

 

HOOGERHEIDE - De bunkers in en rond Hoogerheide krijgen een opknapbeurt en gaan een prominentere rol krijgen. Dat is mogelijk geworden, nu de gemeente een zogeheten interregsubsidie heeft toegewezen gekregen. Het plan is om met dit geld van de Europese Unie alle bunkers weer in goede staat te brengen, zodat ze actiever betrokken kunnen worden bij de bewustwording van de geschiedenis van de gemeente Woensdrecht.

 

Dat heeft Mark Bogers gehoord. Hij is leidsman van de bunkergravers, een vriendenclubje dat dolenthousiast bezig is om een van de bunkers op industrieterrein De Kooi uit te graven. Samen met onder anderen Jimmy Raaymakers en Falco Cloots spenderen ze menige avond en zaterdag aan het verplaatsen van tientallen kuub zand uit de oude bunker in de buurt van de Buitendreef. Woordvoerder Jan Prop van de gemeente Woensdrecht bevestigt het verhaal. “Het staat geheel los van het bunkerproject van de Randweg. Dat is overigens wel de aanjager geweest.” De gemeente is volgens hem net begonnen met het uitwerken van de plannen. Een deel van de bunkers staat op particulier terrein. Sommige worden gebruikt voor opslag of als paardenstal. “We moeten dus nog met die mensen gaan praten.”

 

Een onderdeel van het plan is om de bunkers ‘recreatief te ontsluiten.’ Dat kan een fietsroute worden. “We zitten pas aan het begin van het project.” Dat geldt niet voor de bunkergravers uit Hoogerheide. De jongens zijn een jaar geleden begonnen met het verwijderen van zestig jaar zand van en uit het oude bolwerk. Op deze bunker stonden een zoeklicht op rails en een kanon, een Flak. Het Duitse luchtdoelgeschut moest zowel vliegveld Woensdrecht als schepen op De Schelde beschermen. Mark en zijn maten hebben een passie voor de Tweede Wereldoorlog en graven hoort daar nu eenmaal bij. In de tussentijd hebben ze tal van resten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Rond de bunker kwamen ze elf Flakhulzen tegen. “Maar het spectaculairst was een 20 mm vliegtuigpatroon,” vertelt Mark. “We belden de politie en die zei dat we hem maar op de fiets naar het bureau moesten komen brengen. De Explosieven Opruimingsdienst is hem uiteindelijk komen ophalen. Die zeiden dat we zo’n patroon nooit mochten vervoeren. Dat had me wel een arm kunnen kosten,” zegt Mark, nog steeds verbaasd over het advies van de agent.

 

Na de vondst van de kogel kwam het graafwerk tijdelijk stil te liggen. Er is nog een kamer, maar daar ligt zo veel zand in dat ze het nog even hebben uitgesteld. “We zijn wel serieuzer bezig tegenwoordig. We halen informatie uit de bibliotheek en via internet. We hebben ook al iemand geïnterviewd over hoe het was in de oorlog. Ze vertelde over Duitsers die waren ingekwartierd en dat er veel doden langs de weg lagen, best eng.” Ze hebben zich aangesloten bij het comité dat 65 jaar bevrijding viert in oktober. Zij doen mee aan een eerbetoon voor de Canadezen en proberen voor die tijd de bunker in zijn oorspronkelijke staat te hebben teruggebracht. De activiteiten van de Bunkergravers zijn te volgen op hun website: (www.bunkergravers.hyves.nl).

 

 

 

 

Zie ook:

 

Hoogerheide in beeld

 

 

8 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN