Bron: www.bndestem.nl

 

Alleen dames welkom op het Begijnhof

 

Wonen op het Begijnhof: “Je moet het wel écht willen”

 

 

image014

 

Het Begijnhof van Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

BREDA - Wie ooit door het schilderachtige Begijnhof van Breda heeft gelopen, is vast wel eens weggedroomd bij de gedachte een van de dertig huisjes te mogen betrekken. Het lijkt geweldig om midden in de stad te wonen in een woninkje in Anton Piecksfeer voor slechts 393 euro per maand.

 

De eerste stap van droom naar werkelijkheid is het schrijven van een sollicitatiebrief aan de stichting Het Begijnhof, want er is een huisje vrij. Heren kunnen het sowieso vergeten. In de 500 jaar oude traditie van het Begijnhof zijn alleen dames welkom. Alleenstaande dames welteverstaan. En zo zijn er nog wel wat regeltjes, maar religieus hoeven kandidaten niet meer te zijn. Een advertentie in deze krant heeft al 21 aanmeldingen opgeleverd. Beheerder en enige mannelijke bewoner, Martin Rasenberg, die met zijn gezin in de pastorie woont, telt de aanmeldingen en daarmee zijn zegeningen. “We hebben na een week al meer gegadigden dan normaal en verwachten er nog veel meer. Een aantal mag op sollicitatiegesprek komen. We zoeken iemand van wie we denken dat ze hier gelukkig wordt,” vertelt hij. “Jammer dat je zo veel mensen moet teleurstellen.”

 

Rasenberg weet dat de rust op het historische hofje betrekkelijk is. “Jaarlijks hebben we 120.000 bezoekers. Je kunt je voordeur niet open laten staan, want dan staat de VVV er opeens met een groep toeristen. De kerkklok luidt zeer regelmatig en de huisjes zijn slecht geïsoleerd. Ook woon je met dertig dames op een kluitje. Je moet het dus wel echt willen.” De bewoonsters zijn tussen de dertig en tachtig jaar oud en vormen een gemêleerd gezelschap. Verloop is er vooral onder de jongeren. Die houden het na een jaar of tien nog wel eens voor gezien omdat ze een vriend krijgen of naar een andere woonplaats vertrekken. Ook wil de grootte van de huisjes nog wel eens tegenvallen, hoewel sommige bewoners dat onzin vinden. En nog iets waar dames het volgens Rasenberg nog wel eens moeilijk mee hebben: het huisdierverbod. “De prachtige kruidentuin is niet bestand tegen honden of katten. Er zijn enkele katten, maar die worden niet vervangen. Zelfs een kanarie leidt tot discussie,” weet de beheerder. “Maar een goudvis is geen probleem.”

 

 

Zie ook:

 

 

 

15 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN