Bron: www.bndestem.nl

 

Alles is meer en groter geworden

 

 

Dinteloord / Stampersgat - De witte pluim uit de schoorsteen

van de suikerfabriek is tot in de verre omtrek te zien.

 

 

En in de omliggende dorpen wordt tijdens de bietencampagne met regelmaat de zoete weeïge lucht van ‘peejen’ opgesnoven. Het is begrijpelijk dat de dorpelingen nieuwsgierig zijn naar hetgeen zich op het terrein van de suikerfabriek afspeelt tijdens de campagne. En dus houdt de Suiker Unie deze zaterdag vanwege het 100-jarig bestaan een open dag uitsluitend voor de inwoners van Oud gastel, Dinteloord, Stampersgat en Fijnaart. De belangstelling is groot. Achthonderd burgers worden feestelijk ontvangen met koffie en gebak. Op oude filmbeelden wordt getoond hoe vroeger de schepen met bieten aanmeerden en hun vracht losten.

 

 

 

image015

 

Ingang suikerfabriek

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

De 82-jarige M. Sulkers uit Dinteloord kan zich dat nog levendig herinneren. “We werkten zonder helm, als er een pee viel dan hoorde je wel waar die terecht was gekomen.” Dat is nu wel anders. Elke twee minuten wordt er tijdens de campagne een vrachtwagen met bieten gelost. De fabriek draait van half september tot half januari 24 uur per dag, zeven dagen in de week. In honderd jaar suikerfabriek is er veel gebeurd. Fabrieksdirecteur Frank van Noord schetst voor de toehoorders een beknopt maar duidelijk beeld van de geschiedenis. Over hoe boeren het vroeger niet langer pikten dat ze maar weinig geld kregen voor hun bieten. De handelaren, suikerbaronnen in de volksmond, wilden zelf zoveel mogelijk verdienen aan de suiker. De boeren besloten daarom een eigen fabriek te beginnen. Zo ontstonden eind 19e eeuw de eerste coöperaties en die zijn later opgegaan in de Suiker Unie. Van Noord verhaalt ook over de eerste bietencampagne in 1909 waarbij in totaal 63.000 ton bieten zijn verwerkt terwijl nu de productie ligt op 20.000 ton bieten per dag. “We doen dus nu in drie dagen hetzelfde als honderd jaar geleden in een hele campagne,” verduidelijkt Van Noord. Wie een indruk wil krijgen hoeveel 20.000 ton bieten is moet op zaterdag eens langs de suikerfabriek rijden. De voorraad bieten die er dan ligt is goed voor één dag productie. “We ontvangen op zondag geen bieten tussen 08.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds. De fabriek draait wel door, dus leggen we een voorraad aan,” verklaart Van Noord.

 

 

 

image017

 

De silo’s van de suikerfabriek

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

Bijna alles is meer en groter geworden in de afgelopen honderd jaar. Maar niet het personeel, dat is afgenomen. De fabriek startte met 475 werknemers en telde op het hoogtepunt in 1932 maar liefst 1150 werknemers. Toen werd alles nog handmatig gedaan. Door alle technische ontwikkelingen werken er nu nog slechts 128 mensen in vaste dienst en heeft de fabriek 68 losse medewerkers. Tijdens de rondleiding lopen de bezoekers in groepen langs het bedrijfsproces. Bieten worden bij aanvoer eerst bemonsterd. Aan de hand van het monster wordt bepaald wat de boer krijgt voor zijn product. Alles gaat tegenwoordig machinaal. “Maar wij moesten vroeger met een trapje en een grote mand op de wagen klimmen. Boeren hoopten dat we de beste bieten zouden rapen en probeerden ons te lijmen met een kistje appels,” herinnert Sulkers zich. Via een transportband onder de weg door komen de bieten in de fabriek waar ze eerst gewassen worden in grote trommels. Daarna worden ze in frietjes gesneden en daaruit wordt met warm water de suiker gewonnen. Het is een ingenieus proces waarvan voor de consument vooral het resultaat belangrijk is. En dat zit wel goed. De bezoekers krijgen een tas met heerlijke stroop voor op de pannenkoek en suikerklontjes voor in de koffie of thee mee naar huis.

 

 

www.suikerunie.nl

 

 

Zie ook:

 

Oud Gastel in beeld

Dinteloord in beeld

Stampersgat in beeld

Fijnaart in beeld

 

 

 

17 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN