logo

 

 

Als de sirenes loeien...

 

...dan is het bal bij de clubs.

 

 

 

hek

 

Hekken, alarm, camerabewaking.

 Sportclubs doen er alles aan om vandalen buiten de deur te houden.

 

 

Dinsdag 26 februari 2008 - BREDA - Het zijn geen makkelijke tijden voor voorzitter Ad Elissen van voetbalhoofdklasser Baronie.

 

 

In zijn laatste dagen als voorzitter van de club aan de Blauwe Kei moet hij het hoofd bieden aan vandalen en inbrekers. Zijn club wordt geplaagd door vandalisme en diefstallen. "Het begon allemaal op oudejaarsdag. Toen hebben we een knaap op ons complex aangehouden, die daar niet thuis hoorde. Hij behoorde tot een clubje allochtone jongeren die huis hebben gehouden op ons terrein. We hebben die jongen laten lopen, omdat we toen nog niet wisten wat ze hadden aangericht." Elissen schrok van de ravage die hij tijdens zijn rondgang op het complex zag. "Het elektrisch scorebord was gemold. Ze hadden alle vuilnisbakken vernield en het vuil over het terrein verspreid. Een stuk van de omheining was vernield. Het was vreselijk."

 

Ook in het nieuwe jaar gingen de vernielingen door. Elissen: "We hebben inbraken in de kantine gehad. Er zijn ruiten ingegooid. Er zijn materialen verdwenen. Het laatste feit is dat er minstens veertig ballen, hesjes en ander materiaal zijn verdwenen." De woede is bij Elissen nog niet gezakt. "Door zo'n stelletje gefrustreerde jongeren worden wij flink op kosten gejaagd. Duizenden euro's schade. Centen die we als amateurclub hard nodig hebben. We houden zo niks over voor de club zelf."

 

Baronie is geen uitzondering. Veel sportclubs balen van het vandalisme. Vooral na een periode van vakantie schrikken de kaderleden als ze hun complexen betreden. Voorzitter Piet van Duuren van voetbalclub Advendo op het sportcomplex aan het Kadijkje aan de Bastenakenstraat kan erover meepraten. "Het ergste was wel die keer dat ze bij een inbraak alle sleutels hadden meegenomen. Moesten we alle sloten laten vervangen. Reuze zonde van het geld." Van Duuren weet geen goede oplossing om het vandalisme te tackelen. "Wat kun je eraan doen? Je kunt de hekken hoger maken en hou je ze dan tegen? Ze hebben een keer bij ons de spijlen zo uit het hekwerk gesloopt en konden daarna toch weer moeiteloos het terrein op. Nee, we zullen er mee moeten leren leven. Het is niet anders. Triest."

 

Voorzitter Johan Bindels van voetbalclub PCP op sportpark Lage Kant probeert de ellende zoveel mogelijk te voorkomen. "Bij ons valt gewoon niets te halen. We zorgen er voor dat we de spullen, zoals laptops en beamers, altijd mee naar huis nemen. We laten niets van waarde achter." En toch komt het dievengilde nog steeds langs. "Enkele weken geleden hadden we weer een inbraak, ja. Maar het meest schrijnende voorbeeld is van twee jaar geleden. Toen brak zo'n kneus bij ons in, die zijn hand had opengehaald. Die gast bloedde echt hevig, want heel de kantine zat onder het bloed. En waar ging die knaap mee aan de haal: met een kratje Cola!" De clubs wapenen zich tegen het schorem. Bindels: "We hebben een alarm met een sirene. Als er iets mis is, zullen ze het ook in de flatjes aan de Lage Kant horen." Ook bij Baronie gaat het alarm op hard. Voorzitter Elissen: "We hebben nu een nieuw alarm. Als de sirene 's nachts gaat loeien, hoop ik dat de hele Blauwe Kei wakker wordt."

 

Bij sportpark de Gouwen in Teteringen is om de vernielzucht de kop in te drukken de tweede ingang achter de dr. Hein Hoebenlaan afgesloten. Vooral hockeyclub Teteringen is daar blij mee, want de vernielingen op het complex waren talrijk. Voor voorzitter Peter Verseveldt is het nog te vroeg om te zeggen of de afsluiting werkt. Nico van Leeuwen van de Teteringse Tennisvereniging, die ook op de Gouwen huist, is niet blij met de afsluiting. "Er is nu helemaal geen sociale controle meer. En dat hebben we gemerkt. Kort na de afsluiting hebben ze bij ons een container met papier in de fik gestoken. De schade bleef gelukkig beperkt, maar het is geen pretje als je steeds met dergelijke feiten wordt geconfronteerd." De clubs kijken sip, de verzekeraars mokken en ook de gemeente Breda is niet gelukkig. "Vorig jaar werd er op de gemeentelijke sportcomplexen voor een bedrag van 50.000 euro aan vernielingen gepleegd," lepelt een woordvoerder van de gemeente Breda op. "Zo zorgden vernielde hekken en poorten voor een schadepost van 12.000 euro, schade aan doelen en dergelijke: 13.000 euro, schade aan gebouwen: 25.000 euro. Een drama is het."

 

Er is ook een positief geluid te horen. Bij TVC aan de Kwakkelhutstraat zijn de vernielingen nihil, zegt voorzitter Peter Nieuwlaat. "We zetten 's ochtends gewoon de poort open. Dan kunnen de kinderen lekker voetballen op het kunstgras. En 's avonds doen we de poort weer dicht. Dat blijkt goed te werken." De politie zegt dat ze de 'ballenboeven' van Baronie nog niet op het spoor is. Toch kunnen ze bij die club weer een beetje glimlachen. Elissen: "We hebben van de kledingsponsor veertig ballen gehad. Als pleister op de wonde." Sportclubs gaan gebukt onder vandalisme. Het was de laatste tijd weer raak. Vooral voetbalclub Baronie kreeg te maken met inbraken en vernielingen. Onbekenden hadden het voorzien op ballen, hesjes en ander materiaal. Op de Gouwen in Teteringen is zelfs een van de ingangen naar het sportpark afgesloten als wapen tegen de vandalen. Of het helpt?

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

26 februari 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN