Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7543636/Als-je-wijn-55-punten-krijgt-kan-dat-al-behoorlijk-hard-aankomen.ece

 

“Als je wijn maar 55 punten krijgt,

kan dat behoorlijk hard aankomen”

 

 

image002

 

 

“We komen wel eens een wijn tegen die zo in het schap

 van een supermarkt zou kunnen liggen,” aldus de keurmeester.

 

 

 

OUDENBOSCH - Het gaat in zaal De Pilaar van de Basiliek in Oudenbosch op de laatste zaterdag van oktober níet om een wereldkampioenschap. “Lager dan vijftig punten geven we niet. Het kan al behoorlijk hard aankomen als je hoort dat je wijn 55 punten heeft gekregen,” zegt Ed Montforts. Samen met zijn collega Teunie van Middelkoop beoordeelt de keurmeester uit het Limburgse Susteren - op een schaal van nul tot honderd - de rode, droge druivenwijn, “in de verte mag nog een zoetje zitten.” Evenals de andere keurmeesters weet het tweetal niet wie de wijn, die het na het proeven weer zorgvuldig uitspuugt, heeft ingestuurd. “We komen wel eens een wijn tegen die zo in het schap van een supermarkt zou kunnen liggen,” vertelt Montforts. “Als je dan bedenkt dat die uit Nederland komt en door amateurs is gemaakt, is dat toch opmerkelijk. Dan zijn we aangenaam verrast.”

 

Uiteraard gaat het in het clublokaal van de Wijnmakerskring West-Brabant (sinds 1983) van de Federatie van Amateur Wijn- / likeurmakers en Bierbrouwers Gilden om de jaarlijkse keuring van vruchten-, druivenwijnen en likeuren. De kring telt 47 leden, die onder meer uit Made, Dorst, Tholen en Moerdijk komen. Ongeveer veertig leden en niet-leden hebben ditmaal 205 druiven- en vruchtenwijnen (rode, witte, rosé; droog, medium, zoet) en 66 likeuren ter beoordeling ingezonden. Totaal veertien klassen dienen de keurmeesters door de mond te spoelen en - in het geval van likeur - te drinken.

 

“Het is een slecht wijnjaar. We hebben te veel regen en te weinig zon gehad in augustus en september. Dat betekent te veel zuur en te weinig suiker in de druiven,” zegt kringsecretaris Trudie Hoogstraten. Samen met haar echtgenoot heeft ze haar moestuin in Oud Gastel in de loop der jaren omgetoverd tot een wijngaard, die intussen veertien rassen en driehonderd planten rijk is. Wijn maken, zo zegt ze, staat overigens niet gelijk aan druiven en fruit verbouwen. Want bessen, aardbeien en ook druiven zijn volop te koop. En daarna is het een kwestie van wijn maken, het liefst goede. www.wijnmakerskringwestbrabant.nl. 

 

 

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

1 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN