Bron: www.bndestem.nl

 

Alsof er een bom is ontploft in Ulvenhout

 

Door: Palko Peeters

 

 

 

image002

 

Foto: Kees Wittenbols – 1 maart 2009 

 

 

ULVENHOUT - Alsof er een bom is ontploft in het hart van de Dorpstraat.

Ulvenhout worstelt nog steeds met de Bladerpoort.

Het omstreden bouwplan zorgt al een half jaar voor onrust in het dorp.

 

 

En al ruim drie maanden ligt daar die berg puin van de sloop van het voormalige eetcafé ‘t Bikkelement. Rob en Mieke Dillisse proberen zich in al het tumult rustig te houden. Ze wonen pal achter het gesloopte pand, in de Bladerstraat. Het puin ligt tot aan de schutting. Laatst kwam er nog een man aanrijden met aanhangwagen, wilde een beetje puin bijstorten. “Die berg lag er toch al zo lang, zei hij. Of het er niet bij kon.” Rob Dillisse kan er om lachen, maar het illustreert volgens hem wel dat het zo niet langer kan. Zijn vrouw: “Veiliger wordt het er ook niet op.” Een woordvoerster van de gemeente Breda meldt dat bouw- en woningtoezicht volgende week de situatie in Ulvenhout gaat bekijken. Ook op aandringen van de politiek. De SP en Breda ‘97 dringen er bij de gemeente op aan dat het puin zo snel mogelijk wordt weggehaald. Maar juridisch gezien is het nog niet zo makkelijk de ontwikkelaar te bewegen het puin te verwijderen. Dan moet er sprake zijn van een onveilige situatie. Rob en Mieke Dillisse behoren tot de groep van 48 bezwaarmakers tegen bouwplan de Bladerpoort. Het wooncomplex voor zes appartementen en een commerciële ruimte krijgt vier bouwlagen. De bezwaarmakers vinden dat het complex veel te groot en te hoog wordt en niet past in de dorpse sfeer en de lintbebouwing.

 

Inmiddels heeft een andere welstandscommissie, die van Bergen op Zoom, het bouwplan bestudeerd. Vandaag of maandag krijgen de bezwaarmakers het nieuwe advies van deze welstandscommissie in de bus. Dan kunnen de mensen daar weer op reageren en begint de procedure via de bezwaarcommissie weer van voor af aan. De second opinion is gemaakt op last van wethouder Els Aarts die daarmee de bezwaarcommissie heeft gevolgd. Dat architect Ilona van Alphen van het Bredase bureau Baudoin & Van Alphen de Bladerpoort heeft ontworpen is prima. Maar dat ze het bouwplan als lid van de Bredase welstandscommissie ook aan die commissie heeft gepresenteerd, kwam de onafhankelijkheid niet ten goede. Rob en Mieke Dillisse zien het dossier Bladerpoort steeds dikker worden. Ze zijn er niet gerust op. Wat komt er straks te staan op de hoek van de Dorpstraat en Bladerstraat? Ze begrijpen best dat er gebouwd moet worden. Maar een wooncomplex van vier bouwlagen pal aan hun tuin, dat gaat er niet in. Wat de bezwaarmakers in Ulvenhout vooral steekt, is dat ontwikkelaar Innové uit Oldenzaal met de bouwhoogte handig heeft ingespeeld op het verouderde bestemmingsplan Kom Ulvenhout. De geschrokken gemeenteraad heeft direct het bestemmingsplan geactualiseerd en ‘het gat’ gedicht. Maar voor heel wat bewoners was het kwaad toen al geschied. Rob Dillisse: “We begrijpen dat dorpsvernieuwing soms nodig is. Maar waarom zo hoog? Of bouw drie woningen met een achtertuin, in de stijl van het dorp.”

 

De bewoner wijst vanuit zijn achtertuin op een karakteristiek pandje op de hoek van de Dorpstraat. Het woonhuisje is opgetrokken van rode baksteen en herinnert aan vroeger, de tijd dat de Bladerstraat nog een landelijke dreef was. “Het is één van de oudste straatjes in Ulvenhout. Zo’n groot complex doet daar geen recht aan.” Komt nog bij, zegt Mieke Dillisse, dat de nieuwbouw wel heel erg naar achteren komt, naar hun tuin toe. Auto’s van de eigenaren van de appartementen gaan bij hun achtertuin parkeren. Ze houden amper privacy over. En de lichtinval in de straat verdwijnt. Veel bewoners in de Bladerstraat maken daarom ook bezwaar. Het wooncomplex zal het zicht vanuit hun straat op de oude panden in de Dorpstraat en de kerk vermorzelen. De directeur van Innové liet eind vorig jaar de bezwaarmakers tijdens een hoorzitting al weten niet blij te zijn met het verzet. De ontwikkelaar wil zo snel mogelijk bouwen en de verkopende makelaar meldt al twee appartementen verkocht te hebben. Dat Innové de troep niet opruimt, duidt misschien wel op een plaagstoot richting het dorp. De directeur van Innové, meldt een woordvoerder, is ziek en kan niet reageren. Voorzitter Ria Knipscheer van de Ulvenhoutse dorpsraad, die ook bezwaar maakt tegen het bouwplan, vindt het goed dat een andere welstandscommissie naar het bouwplan heeft gekeken. “Wij hebben dat ook ingebracht tijdens de hoorzitting. Het wooncomplex tast de dorpssfeer aan. We wachten het nieuwe advies af.”

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

 

 

28 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN