Bron: BN DeStem

 

Amerikaanse bazin Amgen

wil meedoen in Breda

 

 

 

Het feestelijke ‘day after’-gevoel heerst nog in de directieburelen

van medicijndistributeur Amgen in Breda.

 

 

De Amerikaanse FDA, die beslist over de toelating van medicijnen, heeft “Nplate” een goedkeuringsstempel verleend. Binnen een dag verscheepte Amgen vanuit Breda de eerste bestellingen. Amerikaanse Ann Merchant, begin veertig, zwaait de scepter in Breda. Ze is dezer dagen dubbel trots. Niet alleen omdat bleek hoe snel haar distributiemachine schakelt, ook hierom: Nplate toont volgens haar ook de gerichtheid van Amgen op de patiënt. Merchant is vice-president supply chain international van Amgen. Zij gaat dus over de wereldwijde logistiek van het bedrijf. Ze weet dat Nplate een medicijn tegen erfelijke bloederziekte is, de kwaal waarbij wondjes soms heel ernstige gevolgen kunnen hebben omdat het bloed niet stolt. “Het is een nichemedicijn voor een betrekkelijk kleine groep patiënten. Toch heeft Amgen het onderzoek hiernaar, dat veel tijd en geld kost, doorgezet. Wij zetten de patiënt op de eerste plaats. En de wetenschap gaat ook vóór de bedrijfseconomie.” Gelukkig komt die wetenschap bij tijd en wijle met vondsten aanzetten die goud opleveren. Recent is er bij Amgen zo eentje in aantocht: denosumab, een pakweg tweemaal per jaar te injecteren middel tegen osteoporose, botontkalking dus, waar patiënten nu gedwongen zijn bijna dagelijks pillen te slikken. Van osteoporose hebben niet alleen oudere vrouwen, maar ook nogal wat kankerpatiënten last. Het gaat dus om een grote markt in een wereld waar vergrijzing de trend is. Met de redelijke laatste kwartaalcijfers leverde de aanstaande lancering van denosumab Amgen de afgelopen maanden de warme belangstelling op van veel beleggers. Het aandeel schoot omhoog, dwars tegen een sikkeneurige beurstrend in. Naar verwachting zal dit medicijn over twee jaar op de Europese markt komen. In Breda wil medicijndistributeur Amgen niet alleen als werkgever, maar ook maatschappelijk een rol spelen in en rond de stad. Daarom sponsort het razendsnel groeiende bedrijf vanaf dit jaar de Singelloop, sjort het mee aan de totstandkoming van een internationale school en staat het open voor ideeën uit de stad.

 

Ann Merchant is nu een jaar de baas aan het Minervum “Het is sinds de oprichting onze bedrijfsfilosofie: waar wij aanwezig zijn, willen we meedoen. Dat doen we met zorgactiviteiten onder het motto: “We Care.” Onze medewerkers sporen we aan vrijwilligerswerk te doen. En we proberen als bedrijf initiatieven uit de samenleving die bij onze missie en cultuur passen te ondersteunen.” Amgen, in 1997 met twintig man personeel aan het Minervum neergestreken, is één van de aanjagers van de economische dynamiek in de Baroniestad. Het grootste Amerikaanse bedrijf in de regio distribueert medicijnen over de hele wereld, behalve in ‘thuismarkt’ Noord-Amerika. Amgen groeit als kool. Er werken nu zeshonderd mensen, van 25 nationaliteiten en dus met zeer diverse culturele achtergronden. Zij ondersteunen niet alleen het logistieke bedrijf, maar ook de internationale afdelingen Informatietechnologie en Financiën en de medische en marketingorganisatie voor Nederland.

 

Ambitieus is Amgen ook. Nu exporteert de Bredase vestiging per jaar zo'n tien miljoen pakketjes naar ruim dertigduizend klanten in 37 landen, dat worden er binnen enkele jaren zestig. Nieuwe markten worden de komende jaren vanuit Breda van medicamenten voorzien, te beginnen met centraal- en Oost-Europa en vervolgens het Midden-Oosten en Afrika. Zuid-Amerika en Azië volgen later. Amgen is begin jaren tachtig in Californië ontstaan als een bedrijfje van enkele biotechnologische ‘wizz kids.’ Ze vonden met DNA-techniek medicijnen, gebaseerd op menselijk materiaal. Erythropoëtine, beter bekend als EPO, was een van de eerste. Het bestrijdt, ietwat versimpeld, bloedarmoede. “Die sfeer van de campus, waar wetenschappers interessante dingen doen voor mensen, is nog altijd dominant. We hebben van begin af aan de patiënt voorop gesteld. Dat is ook wat mij hier drijft. Dat mensen dankzij onze medicijnen gewoon naar hun werk kunnen of bij hun familie of vrienden kunnen zijn. Dat we ziekten overwinnen of in elk geval de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.” Hoewel beursgenoteerd, zoekt Amgen altijd een balans tussen de belangen van patiënten, aandeelhouders en haar medewerkers, zegt Merchant. “Wij zijn op de eerste plaats een wetenschapsbedrijf. Aandeelhouders zijn belangrijk, want die financieren ook die hele dure onderzoeken. Er is ook veel concurrentie. Dus we vragen ons ook af of we dingen goedkoper kunnen doen. Maar over ethiek valt met ons niet te onderhandelen. In elke bedrijfstak bestaat wel een grijze zone. Amgen zit altijd aan het uiteinde daarvan.”

 

Twintig procent van alle medicijnen die Amgen vanuit Breda verscheept zijn “clinical trials,” toegelaten medicijnen dus die hun waarde in verder onderzoek bij patiënten moeten bewijzen. Die klinische proefmedicijnen de wereld insturen is een buitengewoon secuur werkje, want uiteindelijk moeten veelal ‘dubbel blinde’ proeven - waarbij zelfs de behandelend arts niet weet wat zijn patiënt in feite toegediend krijgt - het bewijs leveren dat ze werken. Hoe Merchant verdwaald is geraakt in de farmaceutische industrie? Als meisje van zeven zei ze het, op de schommel gezeten, al tegen haar vriendin: ik ga later naar het buitenland. Al op de basisschool kreeg ze Franse les. “Ik ben doelgericht Duits en Italiaans gaan studeren aan de Georgetown universiteit in Washington. Ik trof daar heel wat gelijkgestemden, mensen die ook de wereld in wilden.” Er volgde een studie in Duitsland, waar ze korte tijd later een baan bemachtigde bij Pfizer. Vanaf 1994 werkt ze bij Amgen, aanvankelijk als financieel manager. De goedlachse Amerikaanse woont nu, na talrijke omzwervingen door vooral Duitsland, een jaar met haar echtgenoot, de Duitse kunstenaar Peter Eble en hun drie jonge kinderen in Breda. Het welkom in de stad was zeer warm, vertelt ze. “Op de school van de kinderen werden we hartelijk ontvangen, de buren deden dat ook, mijn man had in no time een mooi atelier aan de Vlaszak. We voelen ons hier zeer thuis.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

4 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN