Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6426940/Archief-haalt-stenen-erfgoed-naar-boven.ece

 

Archief haalt stenen erfgoed naar boven

 

oudenbosch markt

 

Oudenbosch, Markt

(Foto: www.regionaalarchiefwestbrabant.nl)

 

 

Het oude gemeentehuis, de huidige woning van Mark Buijs en de oude pastorie

worden behandeld tijdens de cursus Huizenonderzoek.

 

Aan de Kade van Oudenbosch staat op nummer 15 een woning die verbonden was met de bierbrouwerij.

Op nr. 2-4 de hoekwoning die moest wijken voor de verbreding van de winkelstraat.

 

 

image032

 

Oudenbosch, Markt in 2007

(Foto: Kees Wittenbols)

 

 

OUDENBOSCH - Zelf woont Mark Buijs in het pand waar negerzoenenfabriek Buijs is begonnen. Het huis heeft een rijke historie. Buijs is geïnteresseerd in stenen erfgoed en niet alleen van zijn eigen woning. Zijn passie deelt hij graag met anderen. Op 9, 16 en 23 april geeft hij een cursus Huizenonderzoek bij het Regionaal Archief West Brabant. Met voorbeelden uit Oudenbosch laat Mark Buijs zien hoe de geschiedenis van een pand in beeld gebracht kan worden. “Mensen bezoeken het archief vaak voor hun stamboom. Deze bron is zo machtig interessant! Helaas komt er veel de kelder nooit uit. Met de cursus wil ik laten zien wat je bij het archief te weten kunt komen, ook als aanvulling op een stamboom. Wanneer heeft iemand ergens gewoond, hoe zag dat er uit? Je krijgt interessante gegevens boven.”

 

 

 

image060

 

Kade 15 – Oudenbosch

(Foto: Kees Wittenbols – 29 juli 2009)

 

 

Dat het stenen erfgoed veel aan populariteit kan winnen, ligt volgens Ilse Mooren van het archief ook aan de moeilijkheidsgraad. “Het is geen kwestie van de lade opentrekken. Hier is veel geduld voor nodig. De kaarten van het kadaster zijn zo ingewikkeld dat mensen daar afhaken.” Mark Buijs werkt niet bij het archief, hij is bij de gemeente Breda secretaris van de welstandscommissie. Hij is als hobby veel bezig met geschiedenis, zo werkte hij mee aan het fotoboek Dwars door Oudenbosch 1930-1975, dat in 2007 uitkwam.

 

De cursus is verdeeld in drie lessen, op vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Tijdens de eerste worden drie bestaande panden behandeld, de tweede keer komen drie verdwenen panden aan bod en tijdens de afsluitende les worden verbouwde panden behandeld. Buijs: “Bouwvergunningen zijn een goede bron. De bestaande en gewijzigde toestand is sinds 1900 beschikbaar. Oudere informatie komt van de belastingen en sinds Napoleon is het hele land op kadastrale kaarten ingemeten. In Oudenbosch vanaf 1825, Roosendaal zelfs sinds 1806. De hinderwetvergunning en het fotoarchief zijn aanvullende informatiebronnen. Door deze allemaal te gebruiken, kun je van een pand heel veel te weten komen.” De zoektocht wordt soms bemoeilijkt omdat de huisnummers regelmatig veranderden. “Het systeem van straatnamen is er pas sinds 1942, voorheen was het de wijk met een nummer. Het gemeentehuis in Oudenbosch was wijk A, nummer 1.” www.regionaalarchiefwestbrabant.nl.

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

 

 

20 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count