Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7911945/Armoede-dat-bestaat-in-deze-stad.ece

 

 

Armoede in Breda? Ja, dat bestaat!

 

 

budgetcoach

 

 

Jan Jonk en Wim Mol van Budgetcoach Breda, vertellen trots over de hulpverlening aan mensen met grote schulden.

 

 

BREDA – “We zien dramatische toestanden. Gezinnen die letterlijk op een kale betonvloer leven. Dat gebeurt in deze stad.” Ad Mol en Jan Jonk schetsen in schrale streken wat de vrijwilligers van Budgetcoach Breda tegenkomen. Bredanaar Ad Mol nam samen met Gerrit Kruis in 2007 het initiatief voor het project Budgetcoach. Vrijwilligers die zelf aan de kant zijn komen te staan, helpen mensen die zwaar in de schulden zijn geraakt om hun leven op orde te krijgen. Samen met een professionele hulpverlener bespreken ze problemen, letterlijk aan de keukentafel van de cliënt. Meestal schuilt er een zwaardere problematiek achter een financiële schuld. “Vandaar dat de tandemgedachte zo essentieel is,” vertellen Mol en Jonk, die de intakegesprekken blijft doen. Initiatiefnemer Ad Mol stopt. Het project is per 1 januari overgedragen aan het Instituut Maatschappelijk Werk.

 

Het idee voor de budgetcoach kreeg Mol als directeur van het Koetshuis. “Ik zag daar mensen weggaan die ik een maatje toewenste.” Dat idee is werkelijkheid geworden. “Ongeveer honderd cliënten zijn geholpen. 55 vrijwilligers zijn opgeleid. Veertig van hen zijn actief. Zij begeleiden ongeveer 65 cliënten,” somt Mol op. Cliënten zijn bijvoorbeeld mensen met een geestelijke beperking, een gezin waar de man die de administratie deed vertrekt of overlijdt, tot een ZZP’er die in de problemen is geraakt. En dan heb je nog de psychische problemen. “Als je het samenvat gaat het om mensen met het onvermogen de juiste keuzes te maken,” zegt Mol. Cliënten komen ook uit andere culturen, Irak, Afghanistan of de Antillen. “Ze kennen het leven hier niet en dan kan het snel fout lopen. Als budgetcoach moet je daarmee om kunnen gaan.” Potentiële klanten krijgt Budgetcoach Breda van organisaties, zoals de Kredietbank, GGZ, Maatschappelijk werk, Jeugdzorg of Amarant.

 

Na het intakegesprek dat Jan Jonk doet, wordt een contract gesloten. “Eerst maken coach en professionele hulpverlener afspraken. De coach probeert dan vertrouwen te winnen van de cliënt, die vaak al een batterij hulpverleners heeft gezien.” “Dan komen de dozen op tafel, wordt aan schuldsanering gewerkt en een huishoudboekje gemaakt,” vertelt Ad Mol. Vaak zien de coaches moeilijke leefomstandigheden. “Een paar honderd gezinnen hebben echte armoede. Zij hebben te weinig geld voor gewone dingen als eten, vertier, vakantie.” Begeleiding kan wel drie jaar duren. “Sommige mensen redden het nooit alleen. De vraag is of je daar iemand anders op moet zetten.” Het project heeft landelijk aandacht getrokken. Op 3 maart is er een symposium.

 

 

Lees ook:

 

www.budgetcoach-breda.nl

 

 

 

 

5 januari 2011

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN