Bron: www.bndestem.nl

 

Asperges eten is zoiets als een feestje

 

asperge

 

Een asperge kan bij zonnig weer wel 7 centimeter per dag groeien.

 

 

BREDA - Exclusiviteit, want asperge is niet zomaar een groente.

De tijdelijke beschikbaarheid is de grote kracht.

Minister Gerda Verburg spreekt van een “gevoelsartikel.”

 

 

Woordvoerder Bea Jurris van het Brabants Asperge Genootschap: “Je moet er toch niet aan denken dat asperges het hele jaar verkrijgbaar zijn. Dat zou de kwaliteit echt niet ten goede komen. Kijk maar eens naar de kwaliteit van de tomaten. Was dat ooit geen seizoensgroente?” Uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de belangrijkste associatie met witte asperge seizoensproduct is. Die ervaring heeft ook Loes Sweep van asperge- en wijnboerderij De Santspuy in Etten-Leur. “We hebben wel eens geprobeerd om buiten het seizoen asperges uit kassen te verkopen. Mensen hadden er geen belangstelling voor. Asperges horen blijkbaar bij het voorjaar. Als de zon gaat schijnen en het lekker weer wordt, willen mensen daar asperges bij. Ze kopen er dan ook vaak een fles wijn bij. Asperges eten, is namelijk gewoon feest.” En asperges moeten vers zijn. Een goede manier om dat te bepalen, is ze in je handen over elkaar heen te schuiven. Wanneer je een piepend geluid hoort, zijn ze vers. Of met de nagel van je duim in de achterzijde prikken. Komt er vocht uit de asperge, dan is dit ook een teken van versheid.

 

Uit het onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat ruim vijftig procent van de consumenten in het zuiden van Nederland tussen april en juni wel eens verse asperges koopt. De helft daarvan koopt de asperges rechtstreeks bij de teler. Marco van Aart uit Breda: “De percelen zijn nog niet in volle productie. We zijn nu bezig om de vroege soorten te oogsten. De hoop is gevestigd op warm weer. Eigenlijk extreem warm, dan kan de productie een piek bereiken. Want de natuur bepaalt in ons vak nog altijd de productie.” Vorig jaar staken Nederlandse telers ongeveer 13,5 miljoen kilo asperges. Dat was minder dan in 2007. In Nederland zijn steeds minder telers actief. Waren dat er vorig jaar 857, dit jaar zijn er nog 821 actief. 277 bevinden zich in Brabant. Schaalvergroting slaat volgens Jurris ook in deze branche toe. De heel kleine telers verdwijnen. De middelgrote met percelen van twee tot vijf hectaren en de grote met percelen van vijf tot tien hectaren overheersen. En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Jurris: “Die zien er goed uit. Hoewel, wat zijn voorspellingen waard in deze tijd? De samenwerking tussen de telers is in elk geval uitstekend en ze bedrijven hun vak met passie.”

 

Sweep ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben pas nog anderhalve hectare asperges bijgeplant.” Van de economische crisis heeft ze nog geen last gehad. “Ik ben blij dat mensen niet bezuinigen op gezond eten.” Ook Van Aart zegt geen last van de crisis te hebben. “Integendeel. We verkopen zelfs meer. Ik denk dat mensen niet meer zo snel uit eten gaan en er thuis een feestje van maken met asperges.” Minder te spreken is hij over de prijzen die hij op de veiling krijgt. “Terwijl er veel vraag naar is, ligt de prijs in vergelijking met vorig jaar een paar euro lager.” De nieuwste trend zijn wok-asperges en paarse asperges. En de schilmachine rukt op. Van Aart: “Zeker tachtig procent van de asperges wordt bij ons geschild verkocht. Het gemak dient immers de mens. En het komt de verkoop ook ten goede.”

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Asperges zijn rare dingen

 

BREDA - De tijd dat asperges alleen met ham, ei en een botersausje werden klaargemaakt, is al lang voorbij. In restaurants winnen de aspergesoep, het asperge-ijs en ook de aspergetaart terrein. Zo heeft Carlo Chantrel, chefkok van sterrenrestaurant De Zwaan uit Etten-Leur, asperges gecombineerd met een eigengemaakte pindakaas. “De klanten reageren positief. Daar komt bij dat ik er voor wil zorgen dat er altijd nieuwe dingen op de kaart staan. Ik wil mensen verrassen.” Toch heeft Chantrel nog altijd de ingrediënten voor de klassieke asperges in huis. “Ik heb het niet op de kaart staan, maar er wordt zeker wekelijks naar gevraagd. We kunnen het zo klaarmaken.”

 

 

 

image043

 

Restaurant De Zwaan – Markt 7 - Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 6 april 2009)

 

 

Restaurant de Bloemkool uit Bergen op Zoom houdt niet van ‘rare fratsen.’ Rianne Otter van De Bloemkool: “Wij serveren eigenlijk alleen de klassieke varianten. Dat doet volgens ons het meeste recht aan het product.” Ben van Ommen is eigenaar van het beste aspergerestaurant van 2008, volgens het Brabants Aspergegenootschap: Auberge d’n Haard uit Bosschenhoofd. Hij heeft onder andere asperge-ijs met aardbeien op zijn menukaart staan. “Maar onze gasten geven toch de voorkeur aan vanille-ijs. Wat asperges betreft, merken we toch dat de klassieke varianten het ‘t beste doen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Asparagus officinalis

 

De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 voor Christus. Het geslacht asparagus telt zo’n 150 soorten. De asperge is een meerjarige plant, die tien jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. Daarna worden de planten vernietigd en eventueel gerooid. Een sterke aspergeplant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter. Het rare luchtje in de urine na het eten van asperges komt door zwavelverbindingen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

6 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN