logo (7)

 

 

Baarle-Nassau is shoppen en wokken op zondag

 

 

 

snoep

 

Kaneelpijpjes en salmiakbrokken in Oma's Snoepwinkel.

Foto’s: Nicky van der Velden.

 

 

 

veilinghuis

 

Het Veilinghuis lokt dagjesmensen.

 

 

 

pater

 

Johan Spapen in monnikspij en met smokkelklomp.

 

 

 

 

paar

 

Eveline en Ludo van Landeghem: Lekker wokken

 

 

 

BAARLE-NASSAU / HERTOG - De baas van Proeflokaal 't Brouwershuis in Baarle-Hertog zet eerst

 een witbiertje met pinda’s op tafel en komt dan met de knipselmappen.

 

 

Johan Spapen heeft zich kapot geërgerd aan een internetsite waarop te lezen valt dat er in Baarle-Nassau niks te doen is. Onze gezette gastheer schrijft een bierviltje vol: Veldbraakhoeve met oude ambachten, een minibrouwerij, de replica van de grot van Lourdes, enzovoorts. Om over zijn eigen Brouwershuis met tal van arrangementen nog maar te zwijgen. De knipselmappen leveren het bewijs: het proeflokaal met zijn keur aan abdij- en geuzenbieren is bekend tot in Japan, Griekenland en Finland. “Ik ben letterlijk met de fles grootgebracht en zal ook met de fles sterven,” vertelt Spapen. Om zich vervolgens te gaan verkleden als monnik om met een ‘smokkelklomp’ in de hand te poseren.

 

Baarle-Nassau (en -Hertog) is samen met Meersel-Dreef het bekendste zondagse toevluchtsoord voor Bredanaars met een lichte neiging tot verveling. Soms doet zo'n zondag 30.000 (shoppende) mensen. “Het stinkt hier naar benzine,” zegt een lid van ons gezelschap. “Overal waar je hier komt, ruik je Belgische friet,” zegt een ander.

 

Maar wat vooral opvalt is dat de dagjesmensen uit Breda en van campings in de buurt gezellig zitten te genieten van hun Belgische wafels en Trappist. Eveline en Ludo van Landeghem komen van hun stacaravan in Merksplas. Van huis uit (Antwerpen) gaan ze graag naar Breda en Bergen op Zoom, maar vanuit de caravan is het Baarle-Nassau. Waarom? “De winkeltjes, leuke sfeer, 't is Hollands,” zegt het stel om vervolgens aan tafel te gaan bij Wok Wonderland in het voormalige stationsgebouw. Baarle pronkt met zijn historische zaken als de waterpomp uit 1809 en de Grenspaal, maar veel leuker zijn natuurlijk de beroemde winkels als Oma's Snoepwinkel met jodenvet, stroopsoldaatjes en laurierdrop, drankenhandel De Biergrens met ‘meer dan 300 soorten bier’ en Het Veilinghuis. “Vrouwen bloot, handel dood,” lacht veilingmeester Frans van Staveren. Twintig jaar geleden is deze Amsterdammer hier neergestreken en hij zit er nog altijd, met de hamer in de hand. “We zijn nu extra open voor de campinggasten. Die komen hier schuilen voor de regen,” grapt Van Staveren. Over wat het mooiste is in Baarle hoeven we niet lang na te denken: de gebrandschilderde ramen uit de jaren zestig van de Antwerpse glazenier Jos Hendrikx in de Sint Remigiuskerk. Maar, toegegeven, het Kaarsenmuseum met ‘kunstcollectie in bijenwas en bladgoud’ was gesloten.

 

 

Zie ook: Baarle-Nassau in beeld

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count