logo (7)

 

Bedorven voedsel?

 

 

voedsel

 

Goed opletten bij het doen van inkopen: geregeld is het product,

afgeprijsd of niet, al over de uiterste houdbaarheidsdatum heen.

 

 

 

Bij de eerste hap dachten Thea Neijzen en haar man nog: Zouden het misschien andere kruiden zijn? Maar de tweede hap van de gehaktschnitzel was zo vies, dat ze niet meer verder aten. “Ranzig gewoon,” zegt Neijzen. De schnitzel, die dag gekocht, werd weggegooid en de verpakking nog even uit de prullenbak gevist. Het vlees bleek al drie dagen over de datum.

 

Neijzen is niet de enige die misgrijpt in de supermarkt. Een middagje boodschappen doen en het is gelijk raak. Bij de eerste vier supermarkten ga je, als je niet oplet, zo met een ‘vers’ product dat over de datum is de winkel uit. In de koelvakken onder meer een kabeljauw die de dag ervoor op zijn laatst gegeten had mogen worden en een rundershaslik die al twee dagen eerder op de barbecue had moeten liggen. Een stukje Quorn, een vleesvervanger, spant de kroon: dat lag vijf dagen te lang in het koelvak van de AH XL in Zoetermeer. Het verkopen van versproducten na de “te-gebruiken-tot-datum” is verboden. Maar erger nog, vindt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum, is dat een argeloze eter er goed ziek van kan worden. Vlees of kip vol bacteriën kan schadelijk zijn. “Je hebt de listeria- en salmonella en de campylobacterbacterie,” somt hij op. Maar er zijn er veel meer. Dagen diarree, braken, risico op schade aan het ongeboren kind, gewrichtsontstekingen en aantasting van het zenuwstelsel kunnen het gevolg zijn. Kortom, die datum staat niet voor niets op de verpakking. Die bacteriën zijn kwalijk, beaamt Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog van de Universiteit Wageningen. Maar bedorven vlees eten hoeft niet gevaarlijk te zijn. “Zolang je het goed doorbakt, word je er niet ziek van. Het smaakt alleen vies.”

 

Bijna drie op de tien mensen kochten in 2006 bedorven voedsel in supermarkten, bleek eerder uit een Tilburgs promotieonderzoek. Volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte is bedorven voedsel in de winkel vaak een menselijke fout, van een vakkenvuller die niet goed oplet bijvoorbeeld. Of het gevolg van een tekort aan personeel, waardoor controles van de schappen te wensen overlaat. Met name in de zomer is dat laatste volgens Rutte het geval. AH-woordvoerder Jan-Christiaan Hellendoorn erkent dat bedorven waar een fout van de winkel is. “Er heeft dan iemand niet zitten opletten.” Bijna alle inkoop is geautomatiseerd. Op basis van wat er 's ochtends aan streepjescodes langs de kassa gaat, wordt er 's avonds aan nieuwe voorraad geleverd. “Maar in de vakantietijd is het klantenverloop grilliger. Dat maakt het moeilijker om in te schatten hoeveel er nodig is. We blijven dus vaker met voorraad zitten. Maar verse producten voorbij de houdbaarheidstermijn verkopen, mag gewoon niet.” Uit een enquête van MarktResponse blijkt dat meer dan een kwart van de consumenten vindt dat de kwaliteit van verse producten te wensen overlaat. Het boodschappenrondje levert beschimmelde peultjes en bruine bloemkoolroosjes op. Een stronk broccoli die door zijn gele bloempjes beter tot zijn recht komt in een vaas dan op een bord en maaltijdsalades waarvan de verpakking helemaal bol staat. Of je er ziek van wordt, is de vraag, maar smakelijk is anders.

 

Thea Neijzen ging terug naar de supermarkt om haar beklag te doen over het bedorven vlees. Ze had er tenslotte ziek van kunnen worden. De filiaalhouder bood excuses aan en een bos bloemen. De voorverpakte gehaktschnitzels hadden allang niet meer in het koelvak mogen liggen. Neijzen mocht ook nieuwe meenemen, maar die hoefde ze even niet meer. “Die vieze smaak zit nog veel te vers in mijn mond.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

12 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN