Bron: www.bndestem.nl

 

Bedreigde boerderij opnieuw in de verkoop

 

 

boerderij dongen

 

De historische boerderij aan de Hoge Ham 83:

een idyllisch stukje platteland, verstopt tussen de huizen in het centrum van Dongen.

Foto: Heemkundekring Dongen.

 

 

DONGEN - Een idyllisch stukje platteland, verstopt tussen de huizen in het centrum van Dongen. Wie op de Hoge Ham links langs de ABN AMRO-bank loopt, komt bij een historische boerderij, de Hoge Ham 83. Op een perceel van bijna 3.500 vierkante meter staat deze oude woonboerderij met een woonoppervlak van 350 vierkante meter. De boerderij is in het voorjaar gekocht door Wildhage Planontwikkeling uit ‘s Gravenmoer van de nabestaanden van de overleden bewoner van de boerderij.

 

Het pand dreigt in de toekomst te verdwijnen. In juli is er door Wildhage een sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Dongen en die is in augustus verleend. “De sloopvergunning heeft de gemeente Dongen niet kunnen weigeren,” legt een gemeentewoordvoerder uit. “De boerderij is noch een gemeentelijk noch een rijksmonument en in de afgelopen jaren is ook geen verzoek geweest om het pand op de monumentenlijst te plaatsen. Dan heeft de gemeente geen gronden om een sloopvergunning te weigeren.” Verantwoordelijk wethouder Joop Velthoven is absoluut geen voorstander van sloop van de boerderij en heeft dat ook duidelijk gemaakt aan Wildhage. Het bestemmingsplan voor de locatie geeft volgens de gemeente op dit moment niet de mogelijkheid tot het bouwen van nieuwbouwhuizen of -appartementen. Het enige dat na eventuele sloop terug mag komen, is een andere boerderij.

 

Volgens de heemkundekring in Dongen is de historische boerderij nog in goede staat, maar daar is Wildhage het niet mee eens. Directielid Pierre Peeters: “Bouwkundig is het pand er slecht aan toe. Het dak en de achtermuren zijn bijvoorbeeld heel slecht. Behoud van het pand gaat veel geld kosten. Wij hebben deze boerderij gekocht met als doel herontwikkeling. Wij gaan de boerderij vanaf heden nogmaals te koop zetten, tot eind 2009, om een nieuwe investeerder nog een kans te geven.” Wildhage en de gemeente Dongen gaan volgende week weer in gesprek over de Hoge Ham 83.

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld Deel 1

Dongen in beeld Deel 2

 

 

 

3 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count