Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5582043/Beeld-en-plaquette-moeten-terug.ece

 

“Beeld en plaquette moeten terug”

 

 

image040

 

Het gestolen beeldje: De Meekrapsteker van Stampersgat

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

STAMPERSGAT - Dat het Meekrapstekertje en de plaquette voor L.P. van Malland terug moeten komen in Stampersgat, dat staat wel vast. Maar gemaakt van wat voor materiaal en hoeveel dat allemaal mag kosten, dat moet nog worden uitgezocht. “Want de vraag is of we dat weer in brons of koper moeten laten doen. Dat zou zo maar weer eens snel verdwenen kunnen zijn,” aldus Anton Koevoets van de Samenstichting Stampersgat. De diefstal van het beeldje en de plaquette enkele weken geleden hebben tot woede geleid in de kleine gemeenschap.

 

De overburen vertelden gisteren nog dat ze helemaal niets gemerkt hadden van de diefstal van de plaquette, die geplaatst was op de hoek van de Markiezaatstraat en de straat die vernoemd is naar de vroegere directeur van de Suikerfabriek, L.P. van Malland. “Het is toch een schande dat mensen zo iets doen,” aldus de overbuurvrouw. Volgens Koevoets steekt het dorp hart en ziel in dit soort zaken. “We hebben met een aantal vrijwilligers destijds volop staan metselen aan de muur waar de plaquette aan hing. We moeten nu eerst maar eens met de maker van de plaquette overleggen of hij de mal nog heeft waar dat ding destijds in is gegoten. Zo niet, dan moet er een nieuwe worden gemaakt,” aldus Koevoets, die denkt dat het verstandiger is zowel het beeldje als de plaquette in een ander materiaal te laten maken.

 

“Alhoewel steen weer kwetsbaarder is. Maar wat dan? Kunststof? Het moet wel in de sfeer van ons dorp passen.” Bij de gemeente hoeft de Samenstichting volgens Koevoets niet op veel hulp te rekenen. “We hebben gevraagd of we niet als culturele instelling of op basis van cultureel erfgoed gesubsidieerd kunnen worden. Maar we hebben de boodschap gekregen dat we niet op iets moeten rekenen,” aldus Koevoets, die stelt dat de Samenstichting het gevoel begint te krijgen dat Stampersgat het vergeten dorp wordt. “Maar goed, die lege muur en die lege sokkel van dat beeldje, dat is geen zicht. Daar moet dus iets komen. En de dorpsgemeenschap van Stampersgat zal dat op een of andere manier zelf op moeten brengen. We zullen uit de verenigingen of uit het dorp straks genoeg geld moeten zien te halen om die klus te klaren,” zegt Koevoets. De Samenstichting wil ook overleggen met de Suiker Unie en de familie Van Malland. “Tenslotte is de plaquette destijds met hun hulp geplaatst. Het is wel zo netjes om het vervolg van dit verhaal samen met hen op te pakken.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Stampersgat in beeld

 

 

29 september 2009

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

22 maart 2010

 

 

Bron: www.bndestem.nl

 

Geen subsidie voor plaquette

 

 

STAMPERSGAT - Voor een nieuwe plaquette van L.P. van Malland geeft de gemeente Halderberge geen subsidie. De Samenstichting Stampersgat heeft de gemeente 1.500 euro gevraagd. De oorspronkelijke bronzen plaquette is in september vorig jaar gestolen. Het kunstwerk is gemaakt als eerbetoon aan de oud-directeur van de suikerfabriek, de man heeft veel voor het dorp betekend. De Samenstichting is na de diefstal op zoek gegaan naar geld voor een nieuwe plaquette, maar blijft op 8500 euro steken, terwijl er in totaal 10.000 euro nodig is. De gemeente zegt “nee” omdat het verzoek niet past in het beleid.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count