Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5194326/Geen-trouwfotos-bij-het-Trouwkerkje.ece

(Bovenstaande dieplink werkt niet meer)

 

Beter geen trouwfoto’s bij het Trouwkerkje

 

image004

 

Verrotte kozijnen, afgebladderd schilderwerk en scheuren in de muur.

Het Trouwkerkje is geen geschikte plek meer voor trouwfoto’s vinden veel Leurenaren.

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

ETTEN-LEUR - Het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein is geen goede locatie meer om te trouwen.

 

 

Dat zegt Anton van Heiningen uit Etten-Leur. Niet dat de 71-jarige Etten-Leurenaar trouwplannen heeft, maar als oprichter van het Etten-Leurs Mannenkoor, dat geregeld in de kerk optreedt en als oud gemeenteraadslid (PvdA) vindt Van Heiningen het vreemd dat de gemeente niet beter voor het rijksmonument aan het Van Bergenplein zorgt.

 

“Je schaamt je dood als je hier trouwfoto’s laat maken,” zegt Van Heiningen. De Etten-Leurenaar wijst naar de diepe scheuren in de muur naast de ingang van de kerk. In het kozijn van het smalle raam aan de voorkant zit een gat van vijftig centimeter. Daarnaast is het schilderwerk afgebladderd, zijn de voegen poreus en groeit er onkruid uit de muur. Vanaf de zijkant kun je zien dat de muur naar voren helt en een bolling heeft ter hoogte van het orgel. Van Heiningen: “Je moet niet verbaasd opkijken als het orgel straks door de muur naar buiten valt,” zegt het koorlid met veel gevoel voor drama. “Het gaat niet alleen om de huwelijken. In het Trouwkerkje zijn geregeld concerten, exposities en lezingen. Daar komen muzikanten, kunstenaars en belangstellenden uit de hele regio op af. Als je dan ziet hoe de buitenkant er hier uitziet, durf je die mensen amper te ontvangen.”

 

In januari dit jaar kondigde het college van B en W aan dat het Trouwkerkje begin dit jaar een opknapbeurt zou krijgen. Zo zouden de kozijnen in de noord- en westgevel worden vervangen en zou het schilderwerk binnen en buiten worden gedaan. Van Heiningen is er niet van onder de indruk. Hij loopt de Lange Brugstraat in en wijst naar de kozijnen. De onderkant is hersteld, maar halverwege de sponning zit nog een flinke scheur. Aan een ander raam is nog niets gedaan. “Volgens mij was de houtrotvuller op, want ze zijn halverwege gestopt,” merkt Van Heiningen cynisch op. Volgens de gemeentevoorlichting is het uitstel eenvoudig te verklaren. “We hebben het uit moeten stellen, omdat er telkens uitvoeringen in de kerk waren. Dan kun je geen kozijnen vervangen. Na de zomervakantie begint het werk echt,” aldus de gemeentevoorlichter.

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

2 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN