Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7022694/Beter-zitten-achter-stuur-helpt-bij-ongeluk.ece

 

Beter zitten achter het stuur

helpt bij ongeluk

 

 

autostuur

 

Te dicht op het stuur zitten, kan gevaarlijk zijn.

 

 

DEN HAAG - Veel automobilisten stellen hun bestuurdersstoel en gordel niet goed af, waardoor ze meer kans hebben op zwaarder letsel bij een ongeluk. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau TNO, dat er daarom voor pleit dat chauffeurs voordat ze wegrijden meer aandacht besteden aan hun rijhouding. Volgens Margriet van Schijndel, veiligheidsdeskundige op het gebied van auto’s bij TNO, is hierover nog veel onwetendheid bij bestuurders. Zo hebben ze lang niet altijd in de gaten dat autogordels in vooral nieuwere auto’s naar boven of beneden kunnen worden bijgesteld, zodat deze een goede pasvorm aannemen. Vooral kleine bestuurders hebben nog wel eens last van gordels die over de hals lopen in plaats van over de borst.

 

Ook wordt de hoofdsteun in de auto lang niet altijd op de juiste hoogte afgesteld, waardoor het risico op een whiplash bij een botsing groter wordt. Jaarlijks houden honderden autorijders een whiplash over aan een ongeluk met hun voertuig. Daarnaast vergeten bestuurders geregeld dat de hoogte van het stuur veelal kan worden aangepast zodat zij op een correcte afstand daarvan zitten. Ideaal is het wanneer de armen licht gebogen zijn en de handen op ‘tien voor twee’ het stuur vasthouden. Duits onderzoek wees onlangs uit dat kleine mensen meer risico lopen op ernstige verwondingen bij een ongeluk. Zij zitten noodgedwongen te dicht op het stuur, omdat zij anders niet bij het gaspedaal en de rem kunnen. Bij een botsing klappen zij harder met de benen tegen het dashboard dan lange mensen.

 

Volgens Van Schijndel is dit resultaat niet voor één uitleg vatbaar, omdat kleine mensen, vooral vrouwen, relatief vaker in oudere wagens rijden die met minder moderne bescherming zijn uitgerust. “Het is mij niet bekend of de lengte van de bestuurder of de soort auto debet is aan zwaarder letsel.” Al is een goede rijhouding wel van belang, stelt Van Schijndel. “Je kunt er geen ongelukken mee voorkomen, maar als je bij wijze van spreke scheef in je stoel hangt, maak je niet optimaal gebruik van de bescherming die een auto biedt.” Veilig Verkeer Nederland beaamt het belang van een goede rijhouding, omdat een bestuurder anders het “contact met de auto mist en niet goed voelt wat een auto doet.” “Kleine mensen kunnen soms niet anders dan te dicht op het stuur zitten, maar je hebt er ook bij die in een schietstoelhouding zitten omdat ze denken dat ze de weg dan beter kunnen zien. Les één is toch dat je goed in die stoel moet zitten,” aldus een woordvoerder.

 

 

Zie ook:

 

 

23 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN