Bron: BN-DeStem

 

Bevrijding van Klundert

kostte drie soldaten het leven

 

 

klundert-oorlog

 

 

Klundert had zwaar te lijden van de geallieerde bombardementen die aan de bevrijding vooraf gingen.

 

 

Enigszins beschaamd accepteerden de Britse Koyli-soldaten in 1986 een uitnodiging om tijdens een “Memorial journey” Klundert te bezoeken. Algemeen was de indruk dat de Klundertse bevolking niet stond te popelen om haar bevrijders met gejuich te onthalen, omdat het Eerste en Vierde Bataljon van The King's Own Yorkshire Light Infantery te lang voor Klundert bleef liggen. Eerst werd het vestingstadje eindeloos door Britse Typhoons gebombardeerd om het laatste stukje Duits verzet uit te schakelen.

 

Op 4 november 1944 - vandaag 64 jaar geleden - wisten de achtergebleven burgers dat alle Duitsers Klundert al verlaten hadden. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten. Wellicht daarom duurde het veel langer vooraleer Klundert ook de geallieerden ging betrekken bij de herdenkingen. En wellicht daarom bleef het bij het herdenkingscomité ook lange tijd onduidelijk in hoeverre er Britse soldaten op Klunderts grondgebied gesneuveld zijn. “Ik werd er eerlijk gezegd vorig jaar pas op gewezen door oud-strijder Jack Whitehouse,” vertelt Nienke Noteboom, vorig jaar deel uitmakend van de werkgroep herdenkingen, één van de vele activiteiten rondom het 650 jarig bestaan van Klundert. “Het laatste kwartet oud-strijders maakte nog eenmaal de oversteek. We lieten de invulling van de rondreis door het gebied grotendeels aan de Koyli's over. Op verzoek van Whitehouse zijn we naar de boerderij van Van 't Westende op de Zwingelspaansedijk gereden. Daar kwamen de emoties boven. Toen ook hoorden wij voor het eerst van het gevuur van mortieren, waarbij de eerste Engelse commandant majoor Derrick Dunhill gedood werd. Vervolgens is ook sergeant Heatley en soldaat Hill aan dezelfde dijk gesneuveld. Daar waren we allemaal wel even stil van.”

 

De oorlogsgraven van het trio liggen op de begraafplaats aan de Gastelseweg in Roosendaal. “Vervolgens zijn we ook daar nog langs gereden.” Noteboom heeft zich afgevraagd of er niet alsnog een plaquette moet komen met de namen van de drie gevallen militairen, maar evengoed met de 78 burger slachtoffers. “We hebben de Koyliboom aan de Vestkant. Misschien is het genoeg. Want herdenken doet Klundert toch wel.”

 

Zie ook: Klundert in beeld

 

 

 

4 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN