Bron: www.bndestem.nl

 

Bij Jaap werd MS vastgesteld

 

“Buddyzorg verrijkt je allebei”

 

 

 

BERGEN OP ZOOM - Als Jaap een goeie dag heeft, staat hij zelf op,

doucht-ie met hulp van zijn vrouw of een ingehuurde verpleeghulp

en probeert hij de rest van de dag zo efficiënt mogelijk

met zijn energie om te gaan.

 

 

Dat wil zeggen: de momenten van actie zorgvuldig plannen. Op maandag in zijn elektrische rolstoel boodschappen doen op de markt in Roosendaal bijvoorbeeld. En vervolgens het eten zo ver mogelijk voorbereiden, zodat Marlies, zijn vrouw bijna niks meer hoeft te doen als ze thuis komt van haar werk. Of gewoon maar iets leuks doen met Ankie, zijn buddy. Jaap Breeuwer heeft Multiple Sclerose (MS), een aandoening aan het centrale zenuwstelsel waardoor steeds meer lichaamsfuncties uitvallen. Jaap was 29 en volop in de running als opbouwwerker in Amsterdam toen de diagnose MS werd gesteld. “Als je 't hoort, ga je op je bek. Ik wist ook heel goed wat het was, want mijn schoonvader had het ook. Marlies en ik raakten allebei in een dip en al vrij snel moest ik stoppen met werken, omdat ik niet meer kon lezen. Mijn ogen draaien rondjes en stellen niet scherp.” Jaap heeft vooral aan de rechterkant van zijn lichaam veel krachtsverlies, legt hij uit. Behalve slecht zicht, heeft hij slikproblemen, weinig gevoel in het rechterbeen en -arm. “Elk jaar komt er weer wat bij. Ik lever fors in.” Om niet helemaal op het sociale netwerk van zijn vrouw Marlies en zijn dochter Roos te steunen, trok Jaap vorig jaar aan de bel bij de Stichting Hoom. “Ik vond dat mijn sociale wereldje steeds kleiner werd. Het is best moeilijk om in je eentje de dag door te brengen. Kijk, ik maak graag een praatje met de marktkoopman en met de caissières van Blokker, maar dat is niet mijn sociale circuit. Daarom heb ik bij Hoom om een maatje of ‘maat-innetje’ gevraagd.”

 

Dat werd Ankie Pelzer die twee jaar geleden in Roosendaal neerstreek, ook een kennissenkring aan het opbouwen was en vrijwilligerswerk in de zorgsfeer wilde doen. “Ik wilde iets met chronisch zieken. Wat buddyzorg precies was, wist ik eigenlijk niet. Nu ik een jaar bij Jaap kom, omschrijf ik het als “elkaar een fijne tijd bezorgen.” Je geeft iets en krijgt iets terug.” Geen eenrichtingsverkeer dus, maar een gelijkwaardig contact dat voor allebei de partijen verrijkend is. Zo zien Amsterdammer Jaap en Ankie uit Venlo hun buddyrelatie. Ze zien elkaar gemiddeld een keer per week, zegt Ankie. “Dan gaan we naar een terrasje, naar een museum, naar de opera, wandelen of gewoon maar wat kletsen. Daar zijn we allebei goed in, ha.” Is Ankie een moderne gezelschapsdame? “Ja, nou zoiets,” lacht Jaap. “Ik heb een hekel aan zonnebloempjes, ben met andere woorden allergisch voor betutteling. Natuurlijk, ik ben fysiek beperkt en natuurlijk, Ankie brengt mij ook wel eens naar de dokter, als ik op controle moet. Hartstikke makkelijk. Maar dat zorgen, dat is niet de insteek. Bijkomend voordeel is uiteraard ook dat mijn eigen contacten mijn vrouw en dochter ontlasten.” Wat vindt de omgeving eigenlijk van het buddy-idee? “Mijn vriend zei: Jezus, dat je daar aan begint,” lacht Ankie. “Maar anderen zeiden: echt iets voor jou.”

 

In principe duurt een buddycontact maximaal twee jaar, maar Ankie en Jaap hebben een afspraak voor onbepaalde tijd gemaakt, net als bij een gewone vriendschap. “Ik realiseer me wel,” zegt Ankie een tikje peinzend, “dat als het met Jaap in de toekomst heel erg slecht gaat, ik misschien moet stoppen als buddy. Ik bedoel: ik moet genoeg afstand hebben om te kunnen blijven helpen. Maar ik heb supermazzel. Jaap en ik hebben een klik, we kunnen allebei helemaal onszelf zijn. We zijn eerlijk en zeggen alles. Dat is ontzettend prettig.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

De Stichting Hoom

 

De Stichting Hoom (hulp en ondersteuning op maat) heeft 450 vrijwilligers in 18 West-Brabantse gemeenten. Het gebied ‘loopt’ van Bergen op Zoom tot aan het land van Maas en Waal. Zij leveren: mantelzorgondersteuning, vrijwillige thuishulp, vrijwillige palliatieve terminale zorg en buddyzorg. Buddyzorg voor chronisch en terminaal zieken is ontstaan uit de aidshulpverlening. Momenteel zijn er 45 buddy-koppels. Hoom kan altijd vrijwilligers gebruiken. Info via: www.hoomondersteuning.nl. Of via Rina Pals: 0168 356 555/06 5312 9470.

 

 

 

 

3 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN