logo (7)

 

Bij Moerdijk komt men Brabant binnen

 

 

moerdijk-1

 

De eerste brug voor wegverkeer over het Hollands Diep werd op 12 december 1936 door Koningin Wilhelmina opengesteld.

 

  

MOERDIJK - De entree naar Moerdijk vanaf de A17 lijkt veelbelovend.

Het wegrestaurant van Kanters met een 75-jarige traditie, Hotel Express by Holiday Inn (61 kamers) en Club A16,

naar het schijnt één van de oudste bordelen op het platteland.

 

 

 

Onder het viaduct door staan bordjes van liefst twee campings: Lansen is linksaf de Blokdijk op, Jolly rechtdoor over de Steenweg. En die naam is eigenlijk al vervangen door Vakantiepark Moerdijk, een terrein voor wel 56 chalets. Maar daar ben je het dorp al weer uit. Moerdijk mag in naam het bekendste oord van Brabant zijn, die titel ontleent het dorp enkel aan de symbolische scheidingsgrens, die ooit is aangebracht aanbracht tussen noord en zuid, boven en beneden de rivieren. “Bij Moerdijk komt men Brabant binnen. Daar wordt de wereld warmer,” schreef Henriëtte Laurey. Bekend, maar weinig bemind. Zo vaak steken we de loftrompet niet op voor Moerdijk, weggedrukt tussen het onder dezelfde naam al veel vermaarder industrieterrein en de twee snelwegen. Van Ketel- en Klaverpolder is niet veel meer over.

 

 

 

image044

 

Café de Put – Havendijk

(Foto: Kees Wittenbols – mei 2007)

 

 

In de draai van de Steenweg met de Johan Willem Frisostraat is café 't Praothuis inmiddels woonhuis geworden. Voor vertier in het dorp zijn de Moerdijkers nog aangewezen op café De Put en de Ankerkuil. Toch laten de Moerdijkers zich met minder accommodaties niet uit het veld slaan. Het verenigingsleven met pareltjes als het Jeugdtoneel Moerdijk, Hollands Diepklanken, het Zeekadettenkorps en de alleen al om de naam onvergetelijke voetbalclub Tussen Puinhopen Opgericht (TPO). Omdat het wel eens lijkt of het dorp met uitsterven wordt bedreigd, koesteren veel dorpelingen het heem. Naast de brandweerkazerne hebben de amateurhistorici hun eigen heemmuseum in De Sprange. Daar is de rijke geschiedenis van de spieringvisserij fraai in beeld gebracht, maar ook van de bruggen, het Bels lijntje en de veerboten. De Steenweg en Grintweg vormen de hoofdstraten. Links en rechts ervan zijn twee woonwijken opgebouwd, ertussen zitten veel seniorenwoningen met steunpunt 't Vlietje en staat de katholieke kerk en het door particulieren bewoonde klooster. Het oude, vele malen groter, is in het oorlogsgeweld vernield. De Grintweg komt uit op het Wilhelminaplein met middenop de NH Kerk uit 1815, toch fraaier dan de katholieke.

 

 

 

image008

 

Oorlogsmonument – Havendijk

(Foto: Kees Wittenbols – mei 2007)

 

 

Aan de Havenkant staat als oorlogsmonument een klokkenstoel, een zeldzaamheid in het zuiden. Daarnaast een bronzen plaquette van prins Johan Willem Friso. De kunstenares schreef erbij: “daarna zag men hem niet meer, Johan Willem Friso 1687-1711.” Over de knots van een dijk (maatregel na de ramp in '53) ligt de haven er verloren bij. Veertig procent van de gezinnen zat tot aan de oorlog in de visserij. De hele haven lag vol schokkers, de spiering geëxporteerd tot in Parijs en Londen. Plannen genoeg voor een nieuwe haven. Maar van plannen houdt de Moerdijker niet.

 

Zie ook: Moerdijk in beeld

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

2 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN