Bijensteken en wespensteken

 

 

Iedereen kent het probleem van bijensteken of wespensteken.

Wat moet je doen bij een bijensteek of een wespensteek?

Hoe kan je die voorkomen?

 

 

honingbij

 

Honingbij

 

 

 

wesp koningin

 

Wesp (koningin)

 

 

Wat moet je doen bij een bijensteek of wespensteek?

 

In het algemeen zijn wespensteken of bijensteken ongevaarlijk, maar wel heel pijnlijk (op uitzondering van een allergische reactie: lees hieronder meer daarover). In de angel zit gif en het is dat gif die een steek zo pijnlijk maakt. Als je gestoken bent probeer dan te vermijden dat je met je hand of een ander voorwerp over de plek wrijft. Gebruik ook geen pincet om de angel er uit te trekken, want dit zorgt ervoor dat er nog meer gif vrijkomt uit de angel. Als de angel nog zichtbaar is probeer deze dan te verwijderen door middel van druk te plaatsen rond de angel met de vinger. Als de angel er uit is (of je ziet hem niet direct) kan je de pijn verzachten met een koud doekje (al dan niet met ijsblokjes in) of speciale zalf (te vinden in de apotheek). Normaal zal de zwelling na een paar uur wegtrekken. Als dit niet het geval is dan moet je een arts raadplegen. Bij een steek in de mond of in de hals is het raadzaam om direct de hulp van een arts in te roepen, omdat een steek op deze plaatsen de ademhaling kan belemmeren of onmogelijk maken.

 

 

Hoe kan je het steken van bijen of wespen voorkomen?

 De meeste wespen zijn op zich niet echt agressief.

 Dit zorgt er voor dat ze enkel zullen aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

 

 

Enkele tips om te voorkomen dat je gestoken wordt door een wesp:

 

Vermijdt brute bewegingen, deze bewegingen maken de wespen agressief. Als je door veel wespen omgeven wordt, loop langzaam weg. Let op met het drinken of drinken als je buiten bent. Dit geldt ook als je binnen bent: de mogelijkheid bestaat dat wespen binnengedrongen zijn in de woning! Vermijdt parfums of geurige bodylotions. Deze trekken insecten aan. Als je een nest vindt, probeer dan zelf niet het nest te verwijderen maar roep de hulp in van de gemeente of brandweer. Probeer geen wesp gevangen te houden.

 

Allergische reactie op wespensteken of bijensteken

Sommigen onder ons krijgen een allergische reactie als ze gestoken worden door een wesp of bij (of meerdere malen gestoken worden). In deze gevallen kunnen bijensteken of wespensteken gevaarlijk zijn en is professionele, medische hulp aan te raden. Bij een allergische reactie op een bijensteek of wespensteek krijgt men vlekkerige uitslag, zwelling van het aangezicht, moeilijker verlopende ademhaling en eventueel braken. In zeer ernstige gevallen kan dit zelf leiden tot het slechter functioneren van het hart, dalen van de bloeddruk en zelf tot het in shock gaan. Mensen die weten dat ze allergisch zijn kunnen dit best meedelen aan hun vrienden en/of familie, zodat deze op de hoogte zijn en zodoende ook gepast kunnen handelen.

 

 

Lees meer over bijen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijen

Lees meer over wespen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wespen

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN