Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6634941/Blij-dat-ik-in-deze-tijd-geboren-ben.ece

 

“Blij dat ik in deze tijd geboren ben”

 

 

bombardement rotterdam

 

Bombardement Rotterdam

 

 

Op basisschool De Springplank in Etten-Leur waren de kinderen enorm onder de indruk van de oorlogsgeschiedenis.

 

ETTEN-LEUR – “Wat betekent O.Z.O?,” vraagt een leerlinge uit groep 8 van basisschool De Springplank aan haar klasgenoten. Ze heeft net met vier andere meisjes een zelfgemaakte muurkrant over het verzet gepresenteerd en houdt nu een quiz. Zeven basisscholen en twee middelbare scholen, het Kompas, de Melodie, de Springplank, de Hasselbraam, de Vier Heemskinderen, de Toverlaars, de Klankhof, de KSE en het Munnikenheide College, werkten twee weken met een lespakket van Nieuwe Nobelaer Bibliotheek over de Tweede Wereldoorlog. Het lespakket, dat uit zes nieuwe jeugdboeken bestaat, zit in een bruine leren koffer. Die staat symbool voor de vluchtende en weggevoerde mensen in de oorlog. Met het project “Vergeten Oorlog” krijgen de kinderen van groep 8 en het voortgezet onderwijs les over vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog.

 

De boeken gaan over de bombardementen op Rotterdam en Middelburg, over Sinti en Roma, dwangarbeid, de Tweede Wereldoorlog in Suriname, kinderen van ‘foute’ ouders en Duitse militairen en de oorlog in landen waar ‘nieuwe Nederlanders’ vandaan komen zoals Marokko, de Nederlandse Antillen, Irak en China. “Normaal gesproken behandelen we de onderwerpen van dodenherdenking 4 en bevrijding 5 mei in de geschiedenisles, maar dit jaar hebben we het lespakket van de bibliotheek en de afleveringen Dertien in de oorlog op televisie,” zegt Bibiche Verberk (25). Zij is leerkracht van groep 8 van basisschool De Springplank. “De kinderen vinden het erg interessant, maar worden ook boos van de verhalen over de jodenvervolging. Het uitsluiten van mensen vinden ze écht niet kunnen.”

 

Mylène van der Tuin (12) vindt het bezoek van de opa van klasgenootje Emma Blok het meest indrukwekkend. “Normaal lezen we alleen over de oorlog, maar door Emma’s opa kan ik het ook verbeelden. Ik ben blij dat ik in deze tijd ben geboren.” Tijdens de les houden de kinderen twee minuten stilte om na te denken over de aanvulling op de zin: “Ik vind twee minuten stil zijn wel belangrijk omdat...” Het antwoord blijft wat in het midden. Hamza Ourahou (12) houdt ieder jaar twee minuten stilte met Dodenherdenking. “Ik zal het dit jaar proberen, maar ik ben op vakantie.” En het antwoord op de quizvraag: “Oranje Zal Overwinnen.”

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

3 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN