logo (4)

 

Boek over Sint-Josephkerk Dongen

 

 

josefkerk-1

 

Een historische opname van de Sint-Josephkerk, gemaakt in 1916 (foto 1).

 

 

 

jozefkerk-2

 

 

Een historische opname van de Sint-Josephkerk, gemaakt in 1916 (foto 2).

 

 

DONGEN - Nog dit jaar, waarschijnlijk in oktober, verschijnt er een uniek boek over de

 Sint-Josephkerk in Dongen.

 

 

Leden van de stichting “Sint-Joseph Blijft” zijn momenteel druk bezig met het optekenen van de geschiedenis van de kerk, maar ook met het verzamelen van persoonlijke herinneringen van (oud-)Dongenaren en parochianen. Ook zal het boek rijkelijk voorzien worden van nog niet eerder gepubliceerde foto's en ander beeldmateriaal. De stichting wil er een lezenswaardig, aansprekend en beeldend boekwerk van maken. “Kortom, een boek dat past in iedere boekenkast van elke Dongenaar, of ze nou tegenstander van de sloop zijn of niet,” zegt secretaris Bert Gommers van “Sint-Joseph Blijft.” De procedure rondom de eventuele sloop van de Dongense kerk loopt overigens nog steeds.

 

 

image004

 

De ‘dichtgetimmerde’ Sint-Josephkerk ( juni 2007).

 

 

“De Sint-Josephkerk is een zeer interessant gebouw, of het nou verdwijnt of niet. Daar zijn altijd mooie verhalen over te vertellen,” zegt Gommers. Veel kan hij nog niet vertellen over de inhoud. “Alles is nog in de voorbereidende fase, maar er komen in ieder geval een paar verhalen in van Dongenaren die de bouw in 1907 nog hebben meegemaakt.” Ook hebben de samenstellers gesproken met de zoon van een timmerman, die destijds aan het binnenwerk van de kerk gewerkt heeft. De samenstelling is in handen van stichtingsvoorzitter Leo Hamelink en een aantal bestuursleden. Het boek is niet bedoeld om geld in te zamelen voor de stichting, maar moet louter een historisch document worden, met veel menselijke verhalen.

 

Inmiddels heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van 10.000 euro toegezegd, uit het potje voor het Jaar van het Religieus Erfgoed. Daarmee is het zeker dat het boek er komt. “Nu kunnen we het betaalbaar houden voor de kopers,” legt Gommers uit. Hoe hoog de uiteindelijke kostprijs wordt is nog niet bekend, want de onderhandelingen met de drukker moeten nog beginnen. Binnenkort is het wel mogelijk om op de website van de stichting via voorinschrijving een exemplaar tegen gereduceerde prijs te bestellen. Mensen die nog een persoonlijke herinnering aan of oude foto's hebben van de kerk of een bijzondere gebeurtenis, zijn nog zeer welkom. Ze kunnen contact opnemen met Bert Gommers (0162-314473).

 

 

www.stjosephblijft.nl

 

Zie ook: Dongen in beeld

 

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

14 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count