Bron: BN-DeStem

 

Hoevenaar schrijft boek over Tomado

 

 

tomado

 

Prins Bernhard onthult het Tomado-reliëf in 1955.

 Zadkine staat tweede van rechts.

 Foto: Regionaal Archief West-Brabant, fotocollectie gemeente Etten-Leur, Anpfoto EPU.

 

 

HOEVEN - Hoevenaar Anton Joosen wil eind volgend jaar

klaar zijn met het schrijven van een boek over Tomado.

 

 

Het bedrijf, dat huishoudelijke artikelen op de markt bracht, schreef in de vorige eeuw geschiedenis in Etten-Leur. De fabriek werd in 1923 in Dordrecht opgericht en kende na de Tweede Wereldoorlog een stormachtige groei. Dat resulteerde in de bouw van een grote productievestiging in Etten-Leur die in 1955 werd geopend. Ondanks het succes ging het bedrijf in 1982 failliet.

 

Anton Joosen: “Zelf heb ik er van 1961 tot 1970 gewerkt. Tomado was echt een begrip. Toen ik er werkte, bood het bedrijf aan zevenhonderd mensen werk. Ik geloof dat het in de glorietijd duizend werknemers telde.” Tomado was in die tijd één van de grootste werkgevers in de West-Brabantse regio. Joosen: “Het was niet de eerste fabriek in Etten-Leur, maar wel de grootste. Sinds de komst van Tomado naar Etten-Leur ging het economisch goed in de regio.” De werknemers kwamen uit heel West-Brabant. Joosen: “Niet alleen uit deze regio. Er werkten ook veel immigranten. Onder andere uit het voormalige Joegoslavië. En heel veel mensen uit België.” Om het boek te kunnen schrijven, wil Anton Joosen zoveel mogelijk reacties verzamelen van mensen die er ook gewerkt hebben. “Ik heb uiteraard niet de illusie dat ik iedereen te pakken krijg. Dat is uiteraard onmogelijk. Maar ik hoop wel dat er veel mensen reageren en bereid zijn een foto te sturen. Het moet namelijk een boek worden met honderden foto's.”

 

Joosen zegt blij te zijn met elke reactie. “Ik wil het boek zo compleet mogelijk maken. Met anekdotes, verhalen en herinneringen aan de Tomadofabriek. En met foto's van de mensen met daarbij de functie die ze bekleed hebben. In België heb ik in diverse bladen een oproep gedaan.” Wie Anton Joosen aan materiaal wil helpen, kan een reactie sturen naar: debieb@zonnet.nl.

 

 

Zie ook:

 

Hoeven in beeld

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

17 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count