Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5438320/Breda-straalt-warmte-en-gezelligheid-uit.ece

 

 

Alisa Volodina:

 

“Breda straalt warmte en gezelligheid uit”

 

 

BREDA - De 22-jarige Alisa Volodina studeert journalistiek

aan de universiteit van het Siberische Novosibirsk.

 

Omdat haar Russische moeder (met een Nederlandse man) in Teteringen

woont, brengt zij de zomervakantie hier door.

 

Met een stage bij BN/DeStem: schrijf maar eens hoe je Breda ervaart.

 

 

100_0093 (2)

 

Grote Kerk – Breda

 

 

Zou ik ooit van Breda gehoord hebben als mijn familie niet naar Teteringen was verhuisd? Jawel, want in mijn lessen geschiedenis op school kwam Breda ook voor, toen in 1813 de Russische troepen Nederland van Napoleon Bonaparte bevrijdden. Mijn kennismaking met Nederland begon met Teteringen en Breda. Toen ik op bezoek kwam bij mijn familie aten wij een heerlijk diner met stamppot, daarna nam mijn broer mij mee uit wandelen in Teteringen.

 

Een dorp in Nederland en een dorp in Rusland zijn twee absoluut onvergelijkbare dingen. Hier staat geen gammele grijze lelijke afscheiding zoals in een Russisch dorp, in Nederland hebben de huizen een gemaaid gazon en mooie tuinen met afscheidingen. In Nederland zijn het toilet en de badkamer in huis, niet in ieder Russisch boerenhuis is binnen een kraan aanwezig, het toilet staat soms wel tien meter van het huis verwijderd. De mensen die we tegenkwamen, groetten ons, of glimlachten vriendelijk. Dat was vreemd voor mij, maar ik vond het heel prettig. Wat mij ook heel erg verbaasde is dat mensen van een oude jeans of een oude fiets een bloembak maken. Elk tuintje is een kunstwerk. De bus kwam exact op tijd en de chauffeur was ook al zo beleefd en vriendelijk. Opvallend was ook dat alleen mijn broer en ik liepen, alle andere mensen fietsten. Toen ik mijn vrienden in Novosibirisk vertelde dat hier speciale paden zijn aangelegd voor fietsers konden ze het niet geloven. In Rusland fietsen alleen kinderen en sportmensen.

 

 

 

novosibirsk

 

Alexander Nevski-kathedraal – Novosibirsk

 

 

 

Breda heeft veel mooie huizen met heel veel hanggeraniums op het balkon en langs de ramen. Het ziet er zo lief uit. Het viel mij erg op, want ik ben opgegroeid tussen hoge grijze betonnen flats van minimaal negen verdiepingen. Ik was ook verbaasd dat er zoveel verschillende beelden stonden in de straten, in Novosibirsk hebben wij alleen monumentale beelden die nog stammen uit de Sovjet-Unie. In het park van Breda zag ik voor de eerste keer in mijn leven wilde eenden en zwanen. Ze waren heel dik en brutaal. Ze liepen zonder angst naar mensen en eisten brood. Nog niet eerder zag ik zoveel mensen van verschillende leeftijden aan tafels in een café zitten. Russische gepensioneerde mensen kunnen het zich niet veroorloven om gezellig samen te zitten in een café. Zij hebben geen geld en vaak een slechte gezondheid. Eerder zie je de Russische gepensioneerde naast een vuilnisbak lege flessen zoeken om wat bij te verdienen. Terwijl ik naar de mensen en de omgeving keek en speelde met de eenden viel de nacht in Breda, ik wilde graag een club of discotheek bezoeken. Dat deden we. De discotheek leek me aanvankelijk zo smal en klein dat ik er claustrofobisch van werd. Ik voelde me absoluut niet op mijn gemak, tussen al die mensen geperst. En waarom drinken Bredanaars wodka met ijs en kleine slokjes? Dat is niet zoals het hoort, wodka moet je uit een klein glaasje zonder ijs direct achterover slaan, waarna je een zoute of zure augurk eet. Natuurlijk maakt het na een paar glazen wodka niet meer uit of de discotheek groot of klein is. Lopend van de discotheek naar Teteringen hebben we een hele familie konijnen ontmoet. Zoveel verschillende dieren heb ik nog nooit op een dag gezien, zelfs niet in het dorp van oma in Siberië.

 

 

 

railwaystation novosibirsk

 

Novosibirsk railway station

 

 

 

In Novosibirsk zie je alleen duiven en kleine vinken en als je geluk hebt een mager eekhoorntje. Hier zijn alle dieren wel doorvoed en als je niet weet dat ze wild zijn, neem je aan dat het huisdieren zijn, zo goed zien zij eruit. In Breda voel ik warmte, gezelligheid en zorgzaamheid uitstralen. Als ik dat vergelijk met Novosibirsk is dat een enorme onverschillige ruimte. Het verschil voelt als oorlog en vrede. Vroeger kon ik mij niet voorstellen dat de innerlijke rust die ik hier voel mij echt laat genieten van het leven. Als ik volgende week weer in Novosibirsk terug ben, zal ik de eerste week niet begrijpen waarom de mensen willen leven in deze somberheid. Ze gooien vuil op hun eigen voeten. Waarom willen zij niet groeten en glimlachen, dat kost toch niets? Waarom zijn de verkoopsters in de winkels zo brutaal? Waarom wil de chauffeur van de bus mij geen goede dag wensen. En waar zijn toch al die fietsen?

 

 

Zie ook:

 

Teteringen in beeld

http://nl.wikipedia.org/wiki/Novosibirsk

 

 

29 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN