Bron: www.bndestem.nl

 

“Buitenlandse vrouwen zijn echt niet allemaal zielig”

 

 

 

Vrouwen in de hele wereld worden nog steeds onderdrukt.

Komt het ooit nog goed?

“Absoluut.”

 

“Natuurlijk zullen er altijd misstanden blijven.

Maar als ik kijk naar pakweg vijftig jaar geleden

 en naar de situatie van de meeste vrouwen nu,

dan denk ik dat er al heel wat is verbeterd.”

 

 

“Tegelijkertijd moet ik ook zeggen dat er vaak een verkeerd beeld ontstaat door de media. Zielige vrouwen die gedwongen thuiszitten, met hun hoofddoekje op. Die negatieve kanten worden vaak overbelicht. Die vrouwen zijn er zeker wel, maar het geldt absoluut niet voor allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat in de meeste gezinnen de vrouw net zoveel te zeggen heeft als haar man. Veel vrouwen hebben ook een baan buitenshuis. En wat je zeker niet mag vergeten, er is nog altijd een grote groep vrouwen die het wel goed vindt dat de man gaat werken terwijl zij thuisblijft, óók Nederlandse vrouwen.”

 

Jonge vrouwen van buitenlandse afkomst lijken niet in de traditionele voetsporen van hun moeder te willen treden?

 

“Dat klopt, als het even kan, pakken ze een studie op. Dat ze daarin over het algemeen veel beter zijn dan de jonge mannen, heeft ook te maken met hun opvoeding. Meisjes worden wat strakker gehouden. Jongens mogen meer. Dus die meiden denken bij zichzelf: studeren, studeren en nog eens studeren. Trouwen kan altijd nog.”

 

Blij met een vrouw als burgemeester?

 

“Ja, wat dacht je. We hebben als werkgroep al een heleboel vragen voor haar. Ze komt ook naar de Internationale Vrouwendag. Toen ik haar daarvoor uitnodigde, zei ze meteen ja. Dat was ze toch al van plan, zei ze. Natuurlijk zouden we een beetje meer subsidie erg prettig vinden. Maar afgezien daarvan denk ik dat ze ons misschien ook kan helpen bij ons streven om door het jaar meer te zoen dan alleen die avond in De Nobelaer. We hebben hier in Etten-Leur bijvoorbeeld geen echt vrouwencentrum, een plek waar ze Nederlands kunnen leren, of leren fietsen, of gewoon zomaar binnenlopen om eens samen te kunnen praten. Ik vind dat erg vreemd, want toen ze me drie jaar geleden vroegen om voorzitter van Stivel te worden, kwam ik er eigenlijk pas goed achter hoeveel verschillende nationaliteiten vrouwen we hier in Etten-Leur hebben. Natuurlijk kun je niet zomaar ‘even’ een Poolse samenbrengen met een vrouw uit Ghana, dat zijn twee totaal verschillende culturen. Maar je kunt wel proberen om eens aan elkaars cultuur te ‘ruiken.’ Dat is wat we ook voorstaan met onze viering van zaterdag 7 maart. Die hebben we met opzet op de avond gepland en is voor elke vrouw vanaf 16 jaar. Voor één keer kinderen geen toegang, daar mag papa op passen.”

 

 

heleen van rijnbach

 

Heleen van Rijnbach – Burgemeester van Etten-Leur

 

 

Wie zijn de vrouwen achter Stivel?

 

“Hetty Mol is toentertijd begonnen met de Vrouwendag en ze is er nog altijd bij. En ze geeft als vrijwilligster ook Nederlandse les. Verder hebben we dan Sabiha Buyuks, Silvie Oboesen, Marleen Beemer, Corry de Hoon en mijn persoontje. Ik zei al, we willen veel meer doen dan alleen de organisatie van de Internationale Vrouwendag. Een buitenlandse vrouw die in Etten-Leur komt wonen, gaat automatisch op zoek naar landgenoten. Dan krijg je weer die kliekjesvorming. Daar willen we van af. Er moet in een gemeente met 41.000 mensen veel meer op te zetten zijn voor vrouwen. We hebben hier zoveel verschillende nationaliteiten, van Afghanen en Irakezen tot Ghanezen en Polen, die hebben allemaal wat te bieden. Nee, het zijn al lang niet meer alleen Turken en Marokkanen. En nee, we lijken niet allemaal op mekaar.”

 

Wordt het druk op de Internationale Vrouwendag?

 

“Ik hoop het. We verwachten volgende week zaterdag toch weer enkele honderden vrouwen. Het wordt echt heel erg leuk. Nee, het wordt zeker geen ‘oosters’ feest, iedereen komt aan bod, van Nederlandse vrouwen tot... nou ja, noem maar op. Dansen, veel lekkere hapjes, daar trekken we een uur pauze voor uit en optredens van diverse nationaliteiten. We hebben ook een buikdanswedstrijd. Het moet echt een avond zijn dat vrouwen eens gezellig onder elkaar kunnen zijn. Natuurlijk gaan de meesten meteen bij hun eigen bekenden zitten, dat is logisch. Maar daar hebben we wel wat op gevonden. Met een stoelendans willen we ze toch een beetje door mekaar krijgen. Voor je het weet, is het elf uur.”

 

Je man is raadslid voor de PvdA. Heb je zelf nog politieke ambities?

 

“Néé! Als ik hem zo bezig zie met al die stápels papier, dat hoeft voor mij niet. Ik heb het momenteel druk zat met mijn kinderen, Stivel en met mijn baan. Misschien als mijn kinderen straks wat ouder zijn, dat er dan wel wat anders op mijn weg komt.”

 

 

Naima Fenzar-Ahyad. Voorzitter Stivel (Stichting Internationale Vrouwendag Etten-Leur) - 37 jaar, getrouwd, 2 kinderen van 3,5 en 1,5 jaar - Floormanager bij H&M in Roosendaal - Viering Internationale Vrouwendag zaterdag 7 maart van 19.30-23.00 uur in De Nobelaer. Kaarten à € 5 (incl. hapjes en 2 drankjes) te koop aan de ingang.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

28 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count