Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6044228/Cadettenflat-gaat-tegen-de-vlakte.ece

 

Cadettenflat gaat tegen de vlakte

 

 

image002

 

 

BREDA - Het Prins Bernhard Paviljoen aan het Kasteelplein in Breda wordt eind volgend jaar gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het plan maakt onderdeel uit van een 53 miljoen euro kostend project van het ministerie van Defensie om een groot aantal opleidingen te concentreren op en rond het kasteel van Breda. Generaal-majoor Siem van Groningen, de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), wil dat er in 2014 een complete militaire “campus” is verrezen in het centrum van de stad.

 

Het campusplan heeft ook gevolgen voor andere delen van de stad. Zo wordt er nog dit jaar begonnen met de bouw van een woontoren van een nog onbekend aantal verdiepingen op de Trip van Zoudtlandt-kazerne aan de De la Reijweg. Die is onder meer bedoeld om onderwijzend personeel te huisvesten. De Faculteit Militaire Wetenschappen aan de overkant van die straat gaat dicht, zodat de grond vrijkomt voor andere ontwikkelingen. Ook voor de Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat komen er grote veranderingen aan. Tijdens de bouwwerkzaamheden in en bij het kasteel wordt dat terrein gebruikt als onderkomen voor cadetten en adelborsten, maar als de klus geklaard is, in 2014, verliest zeer waarschijnlijk de Seeligkazerne haar militaire bestemming. De sloop van de ‘cadettenflat’ aan het Kasteelplein staat al jaren op de agenda, maar werd telkens weer op de lange baan geschoven. “Het geld is gereserveerd en zo ver zijn we nog nooit gekomen,” zegt gouverneur Van Groningen.

 

In de loop van dit jaar gaat de Rijksbouwmeester aan de slag met een nog te contracteren architect. “En dat zal niet de eerste de beste zijn,” zegt Van Groningen. Wat hem betreft, zal de nieuwbouw beduidend beter in het historische straatbeeld passen dan het huidige jaren zestig-complex. “Tenslotte koesteren we zelf ook de omgeving van het Kasteelplein. Veel mensen weten dat niet, maar dat plein is namelijk ook van defensie,” aldus de gouverneur. Van Groningen heeft zijn “campusplan” hoog in het vaandel staan. “Een militair heeft allesbehalve een individualistisch beroep,” zegt hij. “Op de campus moeten cadetten en adelborsten al het gevoel krijgen van hoe het is om als militairen met elkaar om te gaan. Maar het moet ook meer zijn dan alleen maar een kazerne.” In Breda zijn zo’n negenhonderd militairen in opleiding bij de NLDA, waar de KMA onderdeel van is.

 

 

 

6 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN