image005

 

“Camperen” is geen kamperen

 

 

camper__792895b

 

 

 

Maak nooit de fout door ‘camperaars’ te vergelijken met ‘caravanners,’

want het is een heel ander slag volk, blijkt.

“Overdreven gesteld vinden ‘caravanners’ mensen met een camper rijke patsers.

 

 

“En ‘camperaars’ vinden mensen met een caravan, eh, hoe zal ik het netjes zeggen, een beetje weinig avontuurlijk. Nou ja, beide clichébeelden zijn niet waar.” Willem Helwegen, directeur van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), weet wel dat het zijn leden vooral te doen is om de vrijheid en het avontuur. Niet weten waar je 's avonds je wagen parkeert om te slapen. Elke dag een ander uitzicht. Het idee dat je alles bij je hebt waarmee je je kunt redden. “Dat is waar mensen met een camper van houden. Daarom vind ik het woord camper of kampeerauto niet toereikend. De Amerikaanse term recreation vehicle, afgekort tot RV, is wat dat betreft een betere benaming.”

 

Bert Wildenbeest (68), die al twee jaar onderweg is met zijn camper, beaamt dat er verschil is. “Wij stonden op een camping in Marokko. De mensen met een camper wisten niet precies hoelang ze bleven, ze zagen wel. De mensen met een caravan hadden tot op de dag nauwkeurig hun vakantie gepland. Dat geeft wel goed het verschil aan.”

 

De verkoop van campers is dit jaar explosief gestegen. In vier maanden tijd met maar liefst 35 procent. “Maar we zitten nog lang niet op het niveau van Frankrijk, Duitsland of Italië, waar de verhouding caravan versus camper ongeveer fifty-fifty is,” zegt Helwegen. Hij vindt Nederland nog erg camperonvriendelijk. Om niet te spreken van vijandig. Hij voert al jaren strijd om de camper een beter imago te geven in Nederland. “Eerst wilden ze de slurptaks invoeren voor campers. Dat hebben we gelukkig weten af te wenden. De meeste campers rijden gemiddeld 7000 kilometer per jaar, waarvan de meeste buiten Nederland. Waar hebben we het over? En in Amsterdam overwegen ze nu de camper vanwege fijnstof te weren uit de binnenstad. Ook daar komen we tegen in het geweer.” Daarbij komt dat Nederland vergeleken met andere Europese landen nog maar relatief weinig vrije camperplaatsen telt. “Geen wonder dat Duitsers en Italianen met een camper ons land mijden. Zolang de overheid de campers blijft discrimineren, zal daar geen verandering in komen.”

 

De NKC wordt in haar strijd gesteund door de RECRON, die vooral de bij haar aangesloten campings wil wijzen op de groeiende groep ‘camperaars’ als potentiële klant. “Die willen niet meer vlak achter de slagboom staan of tussen de andere kampeerders. Die willen een volwaardige eigen plek,” zegt Martin Maassen van de RECRON. “Nee, ‘camperaars’ hebben geen behoefte te integreren op een camping. Die willen laat aankomen of vroeg weer weg. En willen daar ook best voor betalen. Het beeld dat ze alleen komen om water te tanken en afval te dumpen is onterecht.”

 

De kopers van campers zijn dan ook niet zozeer de mensen die overstappen van de caravan. Het zijn vaak mensen die niet van kamperen houden. Of het zijn voormalige booteigenaren, het is dezelfde manier van vakantievieren. Overdag tochtjes maken en 's avonds ergens aanmeren. Volgens Helwegen zal de campermarkt alleen maar uitbreiden. “Het zijn vooral de vitale gepensioneerden en vutters die campers kopen. Die groep groeit voorlopig nog wel even.”

 

Camperdealer Leon Bruggink beaamt het beeld van de vutter. Bouwjaar '45 noemt hij deze klantengroep gekscherend. Toch probeert hij ook jongere mensen over de streep te trekken. “Het is zo zonde om te wachten tot je met pensioen bent.” Zelf geniet hij er met zijn jonge gezin ook al volop van. “Wintersport, zomervakantie, weekendjes weg, overnachten bij feestjes. We gebruiken onze camper maximaal.” En het idee dat het alleen voor rijke mensen is weggelegd vindt hij onzin. “Iedereen met overwaarde op zijn huis kan een camper aanschaffen. Maar ja, velen van ons zijn calvinistisch. Laten na hun dood liever geld na aan de staat.”

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

21 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN