logo (7)

 

Een halve eeuw champignonkweek

 

 

ULVENHOUT - Ruim een halve eeuw geleden werd de champignonkweek

geïntroduceerd in West-Brabant als alternatief voor de

noodlijdende vlasteelt rond Standdaarbuiten.

 

 

Het aantal West-Brabantse bedrijven groeide tot ruim honderd in de jaren tachtig. Hiervan zijn vele verdwenen, vanwege een gebrek aan financiën of opvolging. Weinig bedrijven halen het gouden jubileum. Champignonkwekerij De Morgenstond in Ulvenhout viert vrijdag dat oprichters André en Addy Heestermans vijftig jaar geleden hun eerste champignon oogstten. In 1958 startten zij hun bedrijf met 540 m2 teeltbedden in drie cellen. Nu zijn er twaalf cellen met totaal 8400 m2. In 1986 namen zonen André en Eric het bedrijf over. André Heestermans en echtgenote Addy woonden de eerste jaren van hun huwelijk in Suriname. Een toekomst opbouwen in de rijstteelt lukte echter niet. In 1958 besloten zij hun Surinaamse droom vaarwel te zeggen.

 

“We hebben overwogen naar Brazilië, Rhodesia of Canada te gaan maar kwamen uiteindelijk in Ulvenhout terecht,” aldus André. “We kochten een stuk land van mijn vader en bouwden er een champignonkwekerij met drie cellen.” Echtgenote Addie vult aan: “Op zondag 15 augustus plukten we de eerste champignon. Trots wilden we die aan mijn ouders laten zien. Dus de fiets gepakt. Het was een warme dag en eenmaal in Bavel was de champignon helemaal bruin en verpieterd. De volgende dag konden we echt oogsten.” De champignons werden met de hand gesneden. Het was hard werken voor Addy en André en ze maakten lange dagen. In de volgende jaren groeide het gezin én de kwekerij. Steeds meer cellen werden gebouwd. De drie zonen moesten al vroeg meehelpen. “Uit school waren er altijd karweitjes als dek-aarde naar binnen rijden,” vertelt Eric en André vult aan: “Of kistjes klaarzetten, papier er in leggen en zo.”

 

André kwam op 15-jarige leeftijd fulltime in de kwekerij en Eric volgde enkele jaren later. In 1986 namen André en Eric De Morgenstond over. Zoon Alex begon een eigen kwekerij enkele kilometers verderop. Eric: “De eerste veertig jaar leverden we aan de veiling maar nu leveren we rechtsreeks aan conservenfabriek Lutèce.” Het is de afgelopen halve eeuw niet gemakkelijk geweest. De recessie komt hard aan in de sector met luxe-producten als champignons, aldus de broers. “We leven nu en kijken niet te ver vooruit,” zegt Eric. “Het leuke gaat er wel af, vertelt André: “Brussel en Den Haag leggen steeds meer regels op, bijvoorbeeld op het gebied van mest en gewasbeschermingsmiddelen, waardoor gezonde bedrijfsvoering moeilijk wordt. De schaalvergroting van kwekerijen gaat door met alle gevolgen van dien.”

 

 

Zie ook: Ulvenhout in beeld

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

12 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN