Bron: BN-DeStem

 

Chinezen in Nederland zien vaak af

 

 

massage

 

Chinese massage- en kapsalons zijn in opmars als dekmantel voor prostitutie.

 

 

Guo (24) is illegaal in Nederland. Zijn geld verdient hij in de gokhal.

Hele dagen hangt hij rond in amusementscentra, zijn ogen gericht op de fruitautomaten.

“Tijgers,” zoals de apparaten door Chinezen worden genoemd.

 

 

Guo is een “tijgerjager.” Het enige wat hij moet doen is letten op wie waar speelt en hoeveel geld de speler in de machine gooit. Wie verstand heeft van de automaat kan precies voorspellen wanneer het apparaat het prijzengeld uitkeert. “Als een speler niets wint, is de kans groot dat de volgende wel prijs heeft. Op zo'n moment ga ik spelen en win een paar tientjes.” Guo's dagopbrengst kan daardoor oplopen tot zestig euro. Daarvan mag hij niet alles zelf houden. Een substantieel deel moet hij afstaan aan de “maffia,” als ‘beschermingsgeld.’ Guo is één van de vele tientallen Chinezen die criminoloog Dirk Korf, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, sprak voor zijn onderzoek: “Slangenkoppen en tijgerjagers.” In opdracht van de politie dompelde hij zich samen met drie collega's jarenlang onder in de Chinese gemeenschap in Amsterdam en Utrecht. De bevindingen verschijnen binnenkort en moeten de politie helpen bij het bestrijden van criminaliteit binnen de Chinese gemeenschap.

 

Het verhaal van Guo is maar een voorbeeld van de parallelle wereld waarin de Chinezen in Nederland leven. Nederlandse casinobezoekers zullen amper iets van de beschreven gokpraktijken merken. Geslotenheid is de voornaamste reden waarom de Chinezen ook voor de politie nog een ‘blinde vlek’ vormen, aldus Korf. “Infiltreren is lastig. Ze laten niet snel iemand toe.” Wat de opsporing extra bemoeilijkt, is dat criminaliteit vaak in eigen kring plaatsvindt. De politie hoort daar lang niet altijd wat van. Slachtoffers durven simpelweg geen aangifte te doen, uit angst voor represailles. De straffen in Nederland zijn in de ogen van veel Chinezen laag, daders staan binnen een mum van tijd weer vrij op straat. Ook de Chinezen zelf zijn alert op de aanwezigheid van de politie. “Duistere zaken bespreken ze het liefst in een Chinees restaurant,” zegt Korf. “Blanke politieagenten vallen daar snel op.” Daarnaast blinken Chinese criminelen uit in subtiliteit. Afpersing vindt niet plaats met veel machtsvertoon, maar door het overhandigen van een rode geluksenveloppe. De andere gasten in het restaurant hebben vaak niet eens door wat er onder hun ogen zich afspeelt.

 

 

Shanghai_Old_Street

 

Straatbeeld Shanghai

 

 

Illegale werknemers vormen de smeerolie van de ‘Chinese’ economie in Nederland. Lange tijd waren ze de drijvende kracht achter de vele (afhaal-)restaurants. Nu die moeilijke tijden doormaken door de strenge controle op illegale werknemers, verschuift de illegale arbeid naar andere sectoren. Daarbij springt er volgens Korf één het meest in het oog: de ‘beautybranche.’ Vooral in de grote steden zijn nagelstudio's en kap- en massagesalons de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. De massagesalons bieden nog wel eens meer dan een voet- of rugmassage alleen. Zo kunnen mannen er terecht voor ‘special service,’ soms in ‘badkamerachtige ruimtes.’ “Dat zijn dus verkapte bordelen,” zegt onderzoeker Dirk Korf. Soms worden vrouwen gedwongen hun lichaam te verkopen, anderen kiezen er juist zelf voor. “Het is een methode om snel veel geld te verdienen.” Die verdiensten zijn hard nodig, omdat illegale Chinezen met hoge schulden kampen. Voor hun reis naar Europa waren ze afhankelijk van mensensmokkelaars, aan wie ze vele duizenden euro's hebben betaald. Korf: “Ze beschouwen deze ‘slangenkoppen’ niet eens als criminelen, maar als helden aan wie ze veel zijn verschuldigd.”

 

Hun status maakt illegalen kwetsbaar tegenover de Chinese maffia, constateert Korf. Zo worden zij moedwillig gebruikt voor de vuile klusjes, soms zelfs voor liquidaties. Zij dulden geen concurrentie, bijvoorbeeld in de drugshandel, wat soms uitmondt in dodelijk geweld. Tussen 1992 en 2007 werden 48 Chinezen in Nederland vermoord, vrijwel allemaal bij afrekeningen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Maandenlang onderweg

 

Nederland telt zo’n 90.000 legale Chinezen. Hoeveel er illegaal in Nederland zijn, is niet bekend, maar schattingen lopen in de duizenden. Wie geluk heeft, vliegt met vervalste documenten rechtstreeks naar Europa. Anderen zijn aangewezen op mensensmokkelaars en zijn vaak maandenlang onderweg. Een populaire route is de Moskou-route, via Rusland en verschillende voormalige Oost-bloklanden, zoals Oekraïne, Hongarije of Tsjechië. Tijdens die reis worden de Chinezen met velen tegelijk in safe houses ondergebracht. Niet zelden worden de vrouwen verkracht. Politie en justitie hebben meer zicht gekregen op de mensensmokkel door de Dover-zaak in juni 2000. Tijdens de overtocht naar Engeland achterin een vrachtwagen overleden 58 illegale Chinezen. Uit onderzoek bleek dat het transport was geregeld vanuit Rotterdam door een Chinese vrouw, genaamd Sister Ping.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

18 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN