Bron: www.bndestem.nl

 

Chirurg Ruud Krause vertrekt

 

“Moeder Natuur een loer draaien, dat is een feest”

 

 

logo_amphia

 

 

Golfen hoeft voor Ruud Krause niet als hij straks gepensioneerd is.

Lezen van Braziliaanse literatuur in Franse vertaling,

reizen en muziek maken zouden dan meer in zijn straatje passen.

 

 

“Maar kom, het chirurgenvak is het allerleukste wat er bestaat! Dat je daarmee op je 65e moet stoppen, is ‘waanzin.’ Vooral voor een doener, bouwer en doordouwer als Krause. “Als je Moeder Natuur een loer kunt draaien, is dat een feest.”

 

Leg dat eens uit.

 

“Ik zie chirurgen als moderne alchemisten, uitvinders die de natuur bedwingen. Dat snelle actie voeren om iemand beter te maken, dat is het leuke aan chirurgie. Leuke bijkomstigheid van opereren is dat je in de OK even geen gezeur aan je kop hebt.”

 

U bent nogal direct.

 

“Ik ben eerlijk in wat ik denk en vind. Meegaand, tot op zekere hoogte. Als de grens bereikt is, kan ik boos worden. Daar schrikken mensen doorgaans van. Nu vraagt u natuurlijk waar ik boos om kan worden. Bureaucratie, regelneverigheid en ondeskundigheid. En ik heb de pest aan mensen zonder zelfkritiek, mensen die zichzelf verheven voelen boven wat ze zelf zijn.”

 

Hoe is het met de bureaucratie in het Amphia Ziekenhuis?

 

“Net als overal: er wordt veel te veel vergaderd. Dat eindeloze soebatten om centen, ingegeven door het huidige financieringssysteem, is vreselijk. Interne commissies die overtuigd moeten worden van het nut van een bepaald medisch apparaat, daar word ik niet goed van. Het is een apart slag mensen dat in die commissies zit: de vergaderaars. Vergaderen is zinloos als het niet restrictief en dwingend gebeurt. Het gaat ten koste van de tijd die je aan de patiënt besteedt.”

 

Hoe was dat toen u 28 jaar geleden begon?

 

“Vroeger zette ik op een half A-viertje tien punten die ik per patiënt wilde bespreken, nu zijn er peperdure formulieren in zesvoud die je per patiënt tien, vijftien minuten kosten om in te vullen. Ik zie per spreekuur 25 procent minder patiënten terwijl ik er 25 procent meer tijd aan kwijt ben.”

 

Maar is die nieuwe checklist voor operaties ook niet nuttig dan?

 

“Een papieren tijger. Als een chirurg zich aan een protocol of controlelijstje houdt, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij een goede chirurg is. Het gaat erom: kan deze dokter deze operatie goed doen? Het aantal fouten dat met zo’n lijst vermeden wordt, is marginaal.”

 

De papierwinkel gaat u vast niet missen.

 

“Nee, wel de patiënten. De Brabander verenigt het goede van de Belg en de Nederlander in zich, de levenslust van de Belg en het zakelijke van de Nederlander. Met velen voel ik een band, ook al zie ik er ongeveer honderd per week. Veel van mijn patiënten hebben kanker en die mensen zie je soms tien jaar lang. Zo'n band kan emotioneel zijn, van twee kanten. Het smeden van een andere band tussen dokter en patiënt is een onderdeel van het vervolgtraject waar ik in januari verder mee ga.”

 

Vervolgtraject?

 

“Ik werk in overleg met een zorgverzekeraar en samen met andere artsen aan een voorbeeldkliniek die eind 2009 open gaat. Onderdeel daarvan is: een andere band in een andere ambiance. De hectische ambiance in de moderne moloch-ziekenhuizen is niet geschikt voor een andere arts-patiëntrelatie. Het moet warmer, eerlijker, zakelijker en deskundiger. En meer zeg ik hier niet over. Nee, echt niet.”

 

Maandag 29 december is er van 16.30 tot 18.30 uur een afscheidsreceptie in het kenniscentrum van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Ruud Krause

 

Ruud Krause werd 65 jaar geleden geboren in Oostenrijk. Na diverse verhuizingen kwam hij op zijn achttiende in Nederland en ging medicijnen studeren. Eind van de maand neemt hij afscheid van het Amphia Ziekenhuis waar hij 28 jaar als chirurg werkte. Krause is getrouwd, heeft vier kinderen en bezit nog steeds de Oostenrijkse nationaliteit.

 

 

 

10 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN