Bron: www.bndestem.nl

 

Coeliakie betekent altijd uitkijken met eten

 

 

eva

 

Eva snijdt een glutenvrijbrood dat haar moeder Dianne heeft gebakken.

 

 

ZEVENBERGEN - Ooit van coeliakie gehoord?

 Menigeen zal die vraag ogenblikkelijk met neen beantwoorden.

 

 

Zo niet de 17-jarige Eva Schneijderberg uit Zevenbergen. Zij weet dat coeliakie (spreek uit: seuliakie) staat voor glutenovergevoeligheid. Gluten zijn de eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, rogge en gerst. Coeliaki werd bij Eva op haar negende vastgesteld. Toen enerzijds een geruststelling omdat na jarenlang dokteren duidelijk werd wat zij mankeerde. Anderzijds betekende het wel dat ze lang niet alles meer kon eten. Nu noemt ze dat een beperking waarmee ze aardig overweg kan.

 

Moeder Dianne bakt dagelijks glutenvrij brood en ook bij het boodschappen doen wordt voortdurend in de gaten gehouden wat wel of niet aangeschaft kan worden. Verder heeft ze thuis een eigen boterkuipje, want één kruimel gewoon brood kan al flinke narigheid veroorzaken. Daarnaast zal ze bij anderen nooit zomaar een koekje aanpakken omdat één hap haar ziek kan maken. Nu weet ze dat ze er niet overheen groeit en er dus haar hele leven last van zal hebben. Iets wat ze min of meer geaccepteerd heeft. Als kind op de basisschool was dat lastiger. Zo heeft ze nooit aan het kerstontbijt op school mee kunnen doen. Nu kan ze met dat soort gelegenheden beter overweg. Zo nam ze laatst glutenvrije afbakbroodjes mee toen ze een weekend ging logeren. Eva is benieuwd of er mensen in haar omgeving zijn die ook met deze beperking moeten leven. Moeder Dianne is inmiddels bakinstructrice van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en geeft geregeld aan huis glutenvrije baklessen. Brood, tortilla’s, kruidkoek en koekjes bakken komen aan bod. De eerst volgende cursus begint op 8 juli.

 

Informatie via 0168-371107 of dianne.s@hetnet.nl.

 

 

Wie de website www.ncv.nl bezoekt leest daar dat de NCV de snelst groeiende patiëntenvereniging van Nederland is met inmiddels meer dan 10.000 leden.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Coeliakie

 

 

Zie ook:

 

Zevenbergen in beeld

 

 

 

16 juni 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN