Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7093579/Commando-zijn-dat-is-je-ware-leven.ece

 

“Commando zijn, dat is je ware leven”

 

 

commando

 

Baret-embleem van het Korps Commandotroepen

 

 

Op de ooit zo gehate Rucphense Hei. En een dorst geleden...

 

 

ROOSENDAAL - Een snikhete zomer. Dagen achtereen van meer dan dertig graden. En dan ‘s ochtends vroeg op pad gestuurd. Eerst de veldfles verplicht leeggooien en vullen met zand. En dan, met volle bepakking, de zinderende Rucphense Hei op. Wat hebben ze afgezien. Ze dronken stiekem smerig water uit de schaarse plassen. Ze aten gras om maar het idee van vocht te voelen.

 

De lichting 60-2 van het Korps Commandotroepen kreeg deze week op de kop af vijftig jaar geleden de groene baret en dat is gisteren uitbundig gevierd met een reünie. Bijna vijftig commando’s - allemaal rond de zeventig - kwamen gisteren opdagen. Van de lichting zijn er enkelen inmiddels overleden, anderen konden niet komen door ziekte of door een verblijf in het buitenland. Maar de harde kern die er wel was, liet dat merken ook. Gezang (“Commando zijn, dat is je ware leven”), kloeke glazen bier, een wandeling over de ooit zo gehate Rucphense Hei en veel sterke verhalen.

 

 

roosendaal_engelbrecht-van-nassau-kazerne-005

 

 

Ze zaten in dienst toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was. Moesten door de Berlijn-crisis zelfs drie maanden nadienen. Piet Heijnen, oud-Wouwenaar, die jarenlang een tegelbedrijf had in Roosendaal en nog steeds golft op Wouwse Plantage, was er. Jaap van der Gulik, die als dienstplichtig sergeant met carnaval tegen een West-Brabants meisje aanliep en met haar nog altijd gelukkig is in Wouw, trad op als gids. Jochem Goettsch, reserve luitenant-kolonel buiten dienst, reikte diploma’s uit voor vijftig jaar commandoschap. En natuurlijk waren er de ‘grote bekken,’ zoals Douwe Steensma uit Kollum in Friesland, veeboer. Jan Kroon uit Den Oever bij de Afsluitdijk, oud-directeur van een bouwbedrijf én mede-organisator van de reünie. Nooit soldaat-1 geworden, dat zal wel een reden gehad hebben. Maar daar zeurde niemand over...

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Commando

http://nl.wikipedia.org/wiki/Korps_Commandotroepen

 

http://www.korpscommandotroepen.nl/

http://www.kctforum.com/  

 

 

Zie ook:

 

Rondje Rucphense Bossen in beeld

 

 

 

7 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN