Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6684927/Cor-van-Seters-is-compleet-gek-van-scooters.ece

 

Cor van Seters is compleet gek van scooters

 

 

Lambretta-ralph[1]

 

Lambretta

 

 

Sommige exemplaren in het scootermuseum van Cor van Seters zijn heel oud.

 

 

In het scootermuseum van Cor van Seters (“De Scooter”) aan de Heischoorstraat 4 in Klein Zundert staat een collectie van ongeveer honderd scooters en bromfietsen. “Het mooiste zijn de scooters,” bekent Van Seters met een stem waarin de liefde voor deze tweewielers doorklinkt. “Waarom? Daar zit tenminste een echte motor onder,” lacht hij. Sinds ongeveer vijftien jaar is hij lid van de Lambretta Club Nederland. In de afgelopen jaren heeft hij daar alle functies al bekleed en sinds dit jaar is hij voorzitter. De club is opgericht in 1982 door enkele enthousiaste rijders van Lambretta’s uit de jaren zestig. Het doel is de oude Lambretta’s op de weg te houden en te restaureren. Van Seters, die van huis uit een echte techneut is, kwam ongeveer twintig jaar geleden via een vriend in aanraking met zijn eerste Lambretta - die hij kocht voor 300 gulden. Het is nog steeds het pronkstuk van zijn verzameling. Om daar op te mogen rijden, moest hij wel eerst zijn motorrijbewijs halen. “Daar heb ik wel vier keer voor op moeten gaan,” bekent Van Seters met enige schroom.

 

Bij de rondleiding door zijn museum, dat hijzelf een uit de hand gelopen hobby noemt, worden wij haast overdonderd door alle merken en bijzonderheden die Van Seters in een niet te stuiten waterval van woorden over ons uitstort. Merken als Vespa, ISO, NSU, Puch Flandria, de Orsetto bromscooter uit Italië, Zündapp en diverse Duitse bromfietsmerken schudt hij moeiteloos uit zijn mouw. “Wat dacht je van deze,” zegt hij, terwijl hij op een Italiaanse Cimati wijst. “Gas open en rijden maar.” Uiteraard ontbreekt ook de Holleederscooter, de Vespa PK, niet in zijn collectie. Zoon Frank, die na de eerste aankoop van zijn vader in 1976 na twee weken ook zijn eerste scooter aanschafte, deelt samen met zijn vader de passie voor de tweewielers. Ook de vriendin van Van Seters is met het virus besmet. Ieder jaar wonen ze de jaarlijkse jamboree bij, met duizenden andere Lambrettarijders. Zij staan al te popelen om met de camper naar het Spaanse Gijon te vertrekken om hun vrienden uit Europa, Japan, USA, Hong Kong en Australië te ontmoeten. Speciaal voor deze jaarlijkse happening heeft Van Seters een Volendams kostuum aangeschaft. “Ik ben zo’n beetje de leider van de club,” grinnikt hij.

 

Leden van de club kunnen in de shop en werkplaats hun brommer of motorscooter rijklaar maken. Ook houdt Van Seters dagelijks een telefonisch spreekuur om hen met raad en daad bij te staan. Belgen komen volgens hem regelmatig met een exemplaar aanzetten. “Recht uit de schuur en vaak met het stro er nog op,” lacht Van Seters. Op een stellage ligt het motorblok van een Berini-ei. “De officiële naam is een Berini M14, maar dat zegt niemand,” beweert Van Seters. “Het ei is afgeleid van de vorm van de tank. Vroeger kon je van een fiets daarmee een bromfiets maken.” In het museum staan ook de overbekende Solex-modellen uit Nederland en Frankrijk uit de jaren zestig. En ook een verzameling van ongeveer dertig fietsen waaronder eentje met houten velgen en spatborden en een Duits model uit de jaren dertig. Dat is volgens Van Seters gemakkelijk te herkennen, “want de moffen hangen nog aan het stuur.” Het museum aan de Heischoorstraat 4 in Klein Zundert is op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend en voor groepen op afspraak. Tel. 076-5975913. www.lambrettaclub.nl

 

 

Zie ook:

 

Klein Zundert in beeld

 

 

 

14 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN