Bron: www.bndestem.nl

 

Cowboydorp El Paso Wuustwezel

tussen hoop en vrees

 

el paso

 

 

 

WUUSTWEZEL (B) – “Het is winter, he,” zegt Freek Smidt als hij door de sneeuw sloft,

op zoek naar het indianenvrouwtje Wolfje.

 

Nee, dit wordt geen sprookje, wel een verhaal over volwassen

mensen die graag cowboytje en indiaantje spelen.

 

 

Net zoals vroeger in hun jeugd. Daar schaamt Wolfje zich niks voor. “Als je als grote mensen niet meer het kind kunt uithangen, heb je niet geleefd,” is haar wijsheid. We zijn in het cowboydorp El Paso aan de Kalmthoutse Steenweg in Wuustwezel, een plek waar in het weekeinde ook veel Nederlanders naar toe komen. “Meer zelfs dan Belgen,” zegt Freek Smidt, de eigenaar van het terrein, die zelf uit Oud Gastel komt. De aanleiding van het bezoek aan El Paso is geen vrolijke. Het westerndorpje dreigt het slachtoffer te worden van een inhaalslag van de Belgische overheid om enige orde in de stedebouwkundige chaos van het land te scheppen. En ook al bestaat El Paso al 39 jaar, er is nooit een bouwvergunning voor verleend en daarom moet het nu alsnog worden afgebroken. El Paso is tegen dat besluit in beroep gedaan, eind deze maand beslist de Antwerpse rechtbank daarover. Maar de kansen op een voor El Paso goede afloop schatten Wolfje en Smidt laag in.

 

“Op andere plekken heeft de rechtbank al uitspraak gedaan. Daar moesten de indianendorpen weg,” zegt Wolfje, die al vanaf het eerste uur een vaste bezoeker is van El Paso. Tegenwoordig woont ze er ook, in een echt westernhuisje van hout. Ze heeft de gloriejaren van El Paso nog meegemaakt, toen er een vaste kern was van zo'n 150 leden. Daarvan zijn er nu nog maar zo'n twintig over, voor het merendeel inmiddels al aardig op leeftijd. “De jeugd heeft geen belangstelling meer, die speelt liever spelletjes op de computer,” zegt Wolfje. Daar staat volgens Freek Smidt wel tegenover dat het cowboydorp, als het op zondagmiddag voor bezoekers geopend is, nog steeds wel veel volk trekt, vooral gezinnen met kinderen. “Dan zijn er toch gemiddeld zo'n vijftig mensen, met soms uitschieters naar wel honderd man.” El Paso kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, maar of ze dat gaan doen, weet Wolfje nog niet.

 

“Ik vrees dat het weinig uithaalt, hooguit leidt het tot uitstel, maar het punt is dat we hangende de procedure niets mogen doen, niet eens onderhoud plegen. En dat is ons dorp al goed aan te zien. Het rot gewoon weg.” Burgemeester Jos Ansoms van de gemeente Wuustwezel is minder somber. Hij bevestigt wel dat het cowboydorp in strijd is met het bestemmingsplan, maar zegt tegelijkertijd dat de gemeente onderzoekt of het mogelijk is om El Paso als nog te regulariseren. “Wij als gemeente moeten daar dan advies over uitbrengen aan de provincie en het Vlaams gewest. Hoe dat advies gaat luiden, kan ik nu nog niet zeggen.” Een andere mogelijke redding van El Paso zou volgens Ansoms kunnen zijn dat de rechtbank een beroep op verjaring honoreert. El Paso bestaat immers al 39 jaar.

 

 

Zie ook:

 

Wuustwezel in beeld

 

 

7 januari 2009

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

26 mei 2009

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be

 

 

El Paso voorlopig gered

 

Rechter beslist dat westerndorp mag blijven

 

 

WUUSTWEZEL - Het westerndorp El Paso in Wuustwezel mag blijven bestaan. Dat besliste de Antwerpse correctionele rechtbank gisteren. De rechter gaat niet in op de eis van de stedenbouwkundig inspecteur om het dorp te slopen. Bij verbouwingen in 1995 bleek dat voor het grootste deel van het houten westerndorp aan de Kalmthoutsesteenweg nooit een bouwvergunning verleend is. De stedenbouwkundig inspecteur van de Vlaamse overheid eiste daarom voor de strafrechter in Antwerpen dat El Paso, dat al meer dan veertig jaar in een landbouwzone ligt, binnen het jaar afgebroken wordt. Hij vroeg aan de rechter om een dwangsom op te leggen van 50 euro per dag dat het dorp er nog stond.

 

 

el paso-1

 

Foto’s: http://www.freewebs.com/cowboydorpelpaso/adresemail.htm

 

 

In november vorig jaar velde de correctionele rechtbank in Turnhout een gelijkaardig vonnis in de zaak tegen Centennial City in Olmen-Balen. Eigenaar Guy Flass van Centennial City moest zijn decorstukken en kerkje slopen en mocht alleen zijn hoofdgebouw laten staan. De eigenaars van El Paso vreesden dan ook het ergste. Al twee jaar lang mogen ze geen onderhoudswerken uitvoeren aan hun kerkje, de saloon en de hoofdstraat. “Ons cowboydorp rot weg,” reageren de bewoners. De frustratie bij eigenares Jeanneke Somers, haar echtgenoot Freek Smidt en ‘indianiste’ Wolfje is groot. De eigenaars wisten bij de overname niet dat het dorp in agrarisch gebied lag. Jeanneke: “De vorige eigenaar heeft er niets van verteld. Als ik het geweten had, zou ik El Paso nooit overgenomen hebben. Bovendien hebben we echt pech gehad. Als El Paso een jaartje vroeger gebouwd was, zou de termijn verstreken zijn. Nu mag in principe alleen het voorhuis waar Wolfje in woont, blijven bestaan.”

 

 

el paso-2

 

 

Met het verrassende vonnis is er nu mogelijk toch een lichtpuntje. Hun advocaat Frank Decruyenaere pleitte met succes dat de dagvaarding van de Vlaamse overheid niet duidelijk was. Het Antwerps parket besliste al in 2006 om de zaak te seponeren, omdat de redelijke termijn van de vervolging overschreden was. De stedenbouwkundig inspecteur bracht daarop een rechtstreekse dagvaarding uit tegen de toenmalige zaakvoerder Johannes Van Gurp en El Paso. De inspecteur wilde de onvergunde constructies gesloopt zien, zodat het gebied in zijn oorspronkelijke staat hersteld kon worden. Het Openbaar Ministerie stelde tijdens het proces echter geen vordering en vroeg alleen “de toepassing van de strafwet” als de rechtbank de feiten bewezen zou achten. De strafrechter besliste gisteren dat het niet gepast was om op de vordering van de stedenbouwkundig inspecteur in te gaan, omdat het Openbaar Ministerie het bouwmisdrijf niet vervolgde en omdat het bouwmisdrijf ook niet duidelijk omschreven staat in de rechtstreekse dagvaarding. De stedenbouwkundig inspecteur gaat in beroep tegen het vonnis, maar voorlopig blijven de cowboys en de indianen welkom in El Paso.

 

 

el paso-3

 

 

Burgemeester Jos Ansoms (CD&V) liet destijds verstaan dat de gemeente Wuustwezel een inspanning zou doen voor El Paso. Ansoms wil in 2009 El Paso in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor regularisatie opnemen. “El Paso is een van de zeven zonevreemde bedrijven. We hebben de opdracht gegeven om te onderzoeken of het cowboy- en indianendorp in aanmerking komt voor een wettelijke regeling,” zegt burgemeester Jos Ansoms (CD&V). De intercommunale Igean werkt momenteel aan een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de zeven zonevreemde bedrijven. Verwacht wordt dat dit plan begin juli klaar is. Dan moet dit plan nog de hele wettelijke procedure doorlopen, voor er beslist kan worden of El Paso kan blijven in het landbouwgebied. Vanuit de hoek van Wuustwezel wordt weinig weerstand verwacht, omdat de mensen van El Paso steeds in harmonie met de Wuustwezelse gemeenschap geleefd hebben.

 

 

Het Cowboydorp is gevestigd aan de Kalmthoutsesteenweg 243 in Wuustwezel (België).

 

Telefoon: 03-6696517.

 

Vanuit Nederland: 0032-36696517.

 

Of voor boekingen:

 

Telefoon: 0031-650221804 / 0650221804

 

Of EMAIL aan: asomers@hetnet.nl

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN