logo (7)

 

“In alle strafzaken moet justitie zich

richten op crimineel vermogen”

 

 

inbreker

 

 

AMSTERDAM - Justitie moet zich voortaan in alle strafzaken

 richten op witwassen en ontneming van crimineel vermogen.

 

 

De extra hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt, kan eenvoudig worden terugverdiend. Dat zegt landelijk ‘witwasofficier’ Eric Noordhoek. “Vrijwel alle criminaliteit draait om geld,” aldus Noordhoek. “Toch gebeurt het nog veel te weinig dat witwaspraktijken en ontneming van crimineel vermogen in strafzaken aan de orde worden gesteld. Amsterdam is een gunstige uitzondering.”

 

Met ontneming van crimineel vermogen worden misdadigers extra afgeschrikt. Bovendien komt het de staatskas ten goede. Vervolging van witwaspraktijken is volgens Noordhoek veel eenvoudiger dan wordt verondersteld. “Elk bezit van vermogen met criminele herkomst is al een vorm van witwassen. Hoeveel kletsverhalen een verdachte ook vertelt, vaak kan een rechter niet anders concluderen. Soms gebeurt dat aan de hand van de antecedenten van de eigenaar of vanwege de manier waarop het vermogen is aangetroffen en soms omdat het vermogen fiscaal niet bekend is.”

 

Noordhoek spreekt lovend over de aanpak in Amsterdam waar de bestrijding van witwaspraktijken al enkele jaren hoge prioriteit heeft. Bij justitie gaan steeds meer stemmen op om de in de hoofdstad geïntroduceerde ‘cabrio-methode’ - het verbeurd verklaren van luxe goederen als de eigenaar niet kan verklaren hoe hij aan het geld daarvoor is gekomen - ook elders toe te passen. Ondanks kritiek van de Algemene Rekenkamer, die vorige maand concludeerde dat witwassers in Nederland vrij spel hebben, doet Nederland het internationaal helemaal niet slecht, stelt Noordhoek. “Vorig jaar hadden wij 756 dagvaardingen wegens witwassen en 196 veroordelingen. Nog 514 zaken zijn onder de rechter. Dat zijn heel forse aantallen,” aldus Noordhoek.

 

Deze maand treedt de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) in werking. Deze nieuwe wet dwingt financiële instellingen veel meer aan identificatie van klanten te doen. Een goede zaak, vindt ‘witwasofficier’ Eric Noordhoek. “De bedrijven moeten voortaan zelf beter risico's inschatten en daarop gebaseerd aanvullend onderzoek doen.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

7 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN