Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5532263/Veel-geld-voor-een-mooie-verrommelde-plek.ece

 

Da’s veel geld

voor een mooie verrommelde plek

 

 

image058

 

Voormalige kosterswoning – Zundert

(Foto: Kees Wittenbols – 13 juli 2009)

 

 

 

ZUNDERT - Hoezo, een lelijke plek. De voormalige kosterswoning in Zundert staat op een prachtige locatie. In de schaduw van het Van Goghkerkje, met uitzicht op het Van Goghbeeld van Zadkine, omgeven door een wilde tuin met majestueuze bomen en grenzend aan de historische begraafplaats. Toch is deze plek officieel één van de “meest verrommelde locaties” in de gemeente Brabant. Deze dubieuze titel heeft de voormalige kosterswoning te danken aan een verkiezing van de provincie, eerder dit jaar. Inwoners konden een stem uitbrengen op de in hun ogen “meest verrommelde plek.”

 

Deze opmerkelijke uitverkiezing heeft verregaande gevolgen. In de strijd tegen de verloedering van het buitengebied, heeft de provincie een flinke pot geld opzij gezet. Het geld wordt verdeeld over de meest verrommelde plekken. Zo is er plotseling 450.000 euro beschikbaar voor het opknappen van de kosterswoning. Gistermiddag was gedeputeerde Paul Rüpp naar Zundert gekomen om de cheque uit te reiken. Kort na enen gingen ter plaatse de confetti en de champagneglazen in de lucht om deze donatie te vieren. Er is een stichting opgericht die de verbouwing gaat begeleiden. De leegstaande kosterswoning krijgt een tweede leven als galerie, de bovenverdieping wordt ingericht als verblijfsruimte. Op de plek waar ooit de schuur stond, wordt nieuwbouw gepleegd. Dit pand moet onderdak bieden aan kunstenaars die een tijdje willen werken in de omgeving waar Vincent van Gogh is opgegroeid.

 

Rüpp is al uitgenodigd om er te komen overnachten. De uitnodiging is met dank aanvaard, maar Rüpp hoopt wel dat hij al snel een oogje dicht kan doen in het verblijf. “Wij willen snelheid,” hield hij de toehoorders voor. In februari 2011 moet het project zijn afgerond, vindt hij. De St. Antoniusschool gaat de renovatie adopteren. De Van de Wallschool en St. Aloysiusschool gaan zich bezig houden met de verwilderde tuin van de oude kosterswoning. Deze tuin moet een educatieve moestuin worden, zo is de gedachte.

 

 

Zie ook:

 

Zundert in beeld

 

 

18 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN