Bron: BN-DeStem

 

Dagtochtjes langs de slagvelden

van de Eerste Wereldoorlog

 

boek

 

 

Gek van motoren was Tom Boudewijns (63) altijd al. En van het maken van toertochten. Dat de voormalig BBA-medewerker na zijn vut iets met beide ingrediënten zou gaan doen, lag dan ook voor de hand. Al ruim veertig jaar beweegt de Bredanaar zich voort op twee wielen. De trotse bezitter van een Honda Goldwing 1800. In motorkringen beter bekend als het ‘rijdend bankstel’ doet niets liever dan mooie routes uitstippelen en daar duizenden motorrijders van laten meegenieten. Zijn hobby leidde inmiddels tot 27 reisboeken met routes langs historische plekjes en schilderachtige dorpjes in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Boeken die gretig aftrek vonden bij, wat hij zelf noemt, het ‘betere’ motorpubliek. Niet de snelheidsduivel, maar de liefhebber die de gashendel doorgaans wat minder snel opendraait. Met zijn onafscheidelijke maatje, echtgenote Ria (61), achterop de Goldwin, legt Boudewijns een slordige 60.000 kilometer per jaar af. Deels op de motor, het andere deel in de - comfortabelere - auto. De werkverdeling is steevast dezelfde: hij stuurt en zij maakt aantekeningen. Zodat in het volgende reisboek tot in detail beschreven wordt waar dat mooie plekje nou precies ligt, hoe je bij dat ene cafeetje komt en in welk hotelletje - in geval van een meerdaagse tocht - je waar voor je geld krijgt.

 

 

 

loopgraaf-1

 

Loopgraaf (1)

 

 

In zijn laatste boek dat recent uitkwam, beschrijft de Bredanaar de dagtochten die hij met Ria maakte langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Twaalf routes langs loopgraven, monumenten en musea over de gruwelen die zich bijna honderd jaar geleden in België en Noord-Frankrijk afspeelden. Het verzoek kwam van Moto ‘73, het toonaangevende motorblad van Nederland. Hoewel Boudewijns weinig van het onderwerp wist, zei hij vrijwel direct ja. “Dat heb ik wel geweten,” lacht hij. “Ik dacht er met een paar ritjes naar het zuiden van België wel te zijn. Maar dat lag toch iets anders. Toen ik voor de eerste keer in Ieper aankwam en daar eens rondkeek heb ik maar gelijk een hotel geboekt, zoveel is daar te zien.” De Boudewijns waren wekenlang in het Belgisch-Franse grensgebied te vinden. Van Ieper in het westen tot Verdun in het oosten: vrijwel ieder weggetje langs de gruwelen van weleer legden ze af. Ze hielden er twee grote bakken vol met informatie over deze strijd aan over én een mooi boek dat de titel “Mijn motorreis naar de Eerste Wereldoorlog” meekreeg.

 

 

 

loopgraaf-2

 

Loopgraaf (2)

 

 

Voor de autorijders werd een aparte versie gemaakt, allebei voorzien van honderd-en-één weetjes en duidelijke kaartjes. Voor wie moeite heeft met kaartlezen: geen nood. De boeken zijn voorzien van een cd-rom met daarop gpd-files voor de navigatiesystemen Garmin en TomTom. “Nee rijk worden we er niet van,” lacht Boudewijns. “Integendeel. Het kost alleen maar geld. Maar ach, noem mij eens een hobby die geen geld kost.” Sinds een tijdje zien Boudewijns en zijn vrouw ook weer iets van al die uitgaven terug. Boudewijns was zo slim een aantal van de in de loop der tijd gemaakte toertochten te gebruiken voor zijn eigen reisbureautje dat hij een tijdje geleden begon. Onder de naam Vrije Toering Organisatie (VTO) bieden de Boudewijns een twintigtal tochten aan in binnen- en buitenland. Veelal toertochtjes van een paar dagen, compleet met hotelovernachtingen. De belangstelling en niet alleen van motorrijders, wordt steeds groter, blijkt ook uit de reacties op de site (www.vtotc.nl) van de Boudewijns. “Ja, het gaat lekker,” beaamt Boudewijns. “Maar ach, dat mag toch ook wel een keer.” En wat is het volgende project? Lachend: “We zijn bezig met een toertocht in de Ardennen. We zijn net weer terug.”

 

 

 

 

6 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count