logo

 

Breda haalt daklozen van de straat

 

 

Zaterdag 1 maart 2008 – BREDA

Breda wil binnen vijf jaar de daklozen van de straat af hebben.

De stad volgt de vier grote steden die volgens nieuw regeringsbeleid ook bezig zijn

verslaafden en junks uit het straatbeeld te halen.

 

 

Het actieplan Stedelijk Kompas gaat volgende week de politiek in en moet voor 1 april bij het ministerie van VWS liggen voor de benodigde AWBZ-gelden. Het daklozenplan komt op een moment dat de overlast van verslaafden die overnachten in de portieken in de flats aan de Middellaan en omgeving ernstige vormen aanneemt. Maandag 10 maart is er spoedberaad tussen gemeente, politie, wooncorporaties en zorginstanties.

 

Wethouder Marja Heerkens (Welzijn) wil, liefst dit jaar nog, twee pensions inrichten voor begeleiding van vijftig daklozen. "Iedereen van de straat af, een moeilijke opgave. Maar we gaan ervan uit dat niemand meer vrijwillig op straat leeft." Waar de pensions komen, is nog niet bekend. Heerkens is niet bang voor 'Bossche toestanden.' In Den Bosch is onlangs brand gesticht in een pand in de Kruiswijk waar een 'junkenhostel' moest komen. De wijk was mordicus tegen. Bij de zoektocht naar geschikte locaties zullen omwonenden volgens Heerkens nauw worden betrokken. Als voorbeeld noemt ze het pension voor zwerfjongeren aan de Oosterhoutseweg: "Daar stond ik ook voor een volle zaal. Dat is uiteindelijk heel goed gegaan."

 

Directeur Harry Reininga van woningstichting Singelveste spreekt van 'bemoedigende resultaten' in de grote steden. "Kijk alleen maar naar Hoog-Catharijne in Utrecht. Daar zie je nauwelijks meer daklozen rondhangen. Dat was vroeger wel anders." Hij vindt het wel van belang goed te kijken wie wel en wie niet geschikt is voor opvang in een pension. "Daar moeten we goede afspraken over maken met mensen uit de buurt."

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

1 maart 2008

 

Home

 

stats count