Bron: www.bndestem.nl

 

Dan maar van biefstuk

naar een bal gehakt

 

 

Als mensen minder te besteden hebben, doen ze kritischer inkopen. In kringloopzaken is het nog drukker dan voorheen. Even vaak als de kredietcrisis in het nieuws komt, wordt er gezucht dat er niets aan de hand is. Toch hebben ‘gewone mensen’ er ook steeds meer mee te maken.

 

Honderdzestig man waren er afgelopen zaterdag op een welgeteld moment binnen in Vindingrijk, een kringloopwinkel in Breda. “Een ongekend hoog aantal,” constateert directeur Twan van Gorp. Dat het niet om een incident gaat, blijkt uit andere cijfers. Het laatste halfjaar liepen er dagelijks zeshonderd klanten de winkel binnen, terwijl het er daarvoor tegen de vijfhonderd waren. Een stijging van zo’n twintig procent. Van Gorp gelooft zeker dat de groei van de klandizie te maken heeft met de gevolgen van de kredietcrisis. “Er is sprake van een nieuwe groep bezoekers. Steeds meer gezinnen zijn op zoek naar goedkope spullen voor hun huis, terwijl het daarvoor meer om individuen ging. Deze mensen hebben de spullen echt nodig.” Als IKEA en de Hema te duur worden, zijn er nog zaken als deze, waar tweedehands spullen voor een appel en een ei van eigenaar verwisselen.

 

Hoe voor de handliggend ook, telkens moet Annemarie van der Koop van Nibud, de stichting die adviezen geeft in budgettering, er mensen op wijzen dat deze mogelijkheid bestaat. Het is een van de zeven tips (zie onderaan) die zij speciaal voor BN-DeStem op een rijtje heeft gezet om mensen in financiële nood de helpende hand te bieden. Dat daar steeds meer behoefte aan is, kan zij bevestigen. “De afgelopen maanden hebben we veel meer telefoontjes gekregen, met andere vragen dan voorheen. Vaak gaat het nu om vragen over inkomstenterugval. Mensen zijn bang om hun baan kwijt te raken en willen graag weten wat ze op voorhand kunnen doen. Wij hebben daar pas geleden onze website voor uitgebreid.”

 

Ook supermarkten merken dat consumenten scherper op prijzen en acties letten. Ze spelen daar op in met nóg scherpere aanbiedingen. “De consument wordt steeds prijsgevoeliger,” stelt onderzoeksdirecteur Joop Holla op grond van de onderzoeken die zijn bureau GFK in Dongen verricht. De trend gaat volgens hem drie richtingen uit: van supermarkt naar discounter, van A-merk naar eigen merk en van biefstuk naar een bal gehakt. Alleen Pasen brengt supermarkten een lichtpuntje, volgens Holla. “Mits het niet al te koud is, zien mensen Pasen wel als een feestje. Supermarkten spelen daar steeds meer op in.” De paaseitjes liggen al in de winkels.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Mokken van de kringloopwinkel

 

Loes van der Kruk (22), Breda, studente, Inkomen: benedenmodaal. “Ik moet het heel zuinig aan doen. Zomaar een bioscoopje pikken, is er niet meer bij. Als een mok stuk valt, haal ik geen nieuwe bij de Hema, maar bij de kringloopwinkel. Een vakantie zit er voorlopig al helemaal niet in.” “Een half jaar geleden zag het er voor mij – ik ben tweedejaars studente aan de academie St. Joost – beter uit. Toen had ik nog een bijbaantje als illustratrice en grafisch vormgever. Ik ben ontslagen vanwege de crisis. Ze doen geen zaken meer met freelancers. Dat scheelt me wel een paar honderd euro per maand.”

 

“Dat zou betekenen dat ik van 550 euro per maand rond moet zien te komen, 250 euro studiefinanciering en 300 euro ouderlijke bijdrage. Van dat bedrag moet ik alles doen, van de kamerhuur en de ziektekosten tot de boodschappen. Dat lukt me niet. Gelukkig heb ik een vader die het gat tijdelijk wil vullen. Ik krijg nu 150 euro extra. Het moet alleen niet te lang duren. Ik ben driftig op zoek naar een nieuw bijbaantje. In de grafische vormgeving kan ik dat wel vergeten. Ik ga maar eens in de zorg kijken. Ik mag dan krap bij kas zitten, dat wil nog niet zeggen dat ik eronder lijd. Ik wist al toen ik op St. Joost aan de kunstacademie begon, dat ik het niet breed zou hebben. Als ik ineens toch een smak geld op mijn bankrekening had? Dan zou ik mijn vader opzoeken in Amerika, want daar woont hij tegenwoordig.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Nieuwe Jaguar pas volgend jaar

 

Carla Pieterman (44) , Rijsbergen, getrouwd, drie kinderen, inkomen bovenmodaal. “Of ik meer naar de prijzen kijk? Ik kijk wel, maar ik koop het toch.” “Het gaat wel allemaal om dingen die ik nodig heb. Indirect lijden wij, mijn man en ik, wel degelijk onder de kredietcrisis. De waarde van onze aandelen is gehalveerd. Ik heb besloten om niet meer te kijken als het onderwerp op tv is. Laat ik het zo zeggen: we hopen op betere tijden. Ik maak me wel zorgen, maar het is nu eenmaal zo, je kunt er niets meer aan doen. Wij hebben het goed, hoor. Kijk, ik wilde eerst een nieuwe Jaguar kopen; dat plan is nu een jaartje vooruit geschoven. Daar ga ik niet over klagen, hoor! In mijn omgeving merk ik het wel. Een vriendin van me is werkloos geraakt. Dán voel je het pas. Heel akelig.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Gewoon straks weer naar de camping

 

Miranda Foesenek (33), Prinsenbeek, getrouwd, twee kinderen, inkomen: modaal. “Ik heb net kant-en-klare poffertjes en macaroni gekocht. Luxe en gemakkelijk, want we hebben vandaag weinig tijd om te eten.” “Nee, ik ben nog niet echt met de crisis bezig. Alleen is het wel zo dat mijn man en ik hebben afgesproken dat we de spaarcenten die we hebben even niet uitgeven. En ook het plan om van een tussenwoning te verhuizen naar een twee-onder-één-kap, hebben we in de ijskast gezet. Voorlopig voorzichtig aan doen. We gaan nu onze woning opknappen. Volgende week komt de stucadoor en er komen nieuwe laminaatvloeren. We hebben het best goed, de kinderen komen ook niets tekort. In de zomer gaan we ook gewoon weer naar de camping. Eigenlijk is er bij ons niets aan de hand; we werken allebei. In het bedrijf waar mijn man werkt, zijn de laatste tijd wel een aantal mensen ontslagen. Dat is niet prettig. Hij voelt een koude wind.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Tips om te besparen

 

1. Zet uw financiën eens goed op een rijtje.

Op die manier krijgt u overzicht in uw bestedingen en daardoor meer grip op uw geld.

Het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud helpt u hierbij.

Hoe meer grip u heeft op uw financiën, hoe beter u kunt inspelen op veranderingen.

 

2. Zorgtoeslag, huurtoeslag, tegemoetkoming schoolkosten…

Veel mensen weten niet waar ze allemaal recht op hebben.

Als werkende alleenstaande ouder met een inkomen van 1100 euro netto per maand kunt u recht hebben op zeker 10 vormen van inkomensondersteuning.

Kijk op www.berekenuwrecht.nl om te zien waar u recht op heeft.

 

3. Overweegt u een lening af te sluiten?

Vul dan de Risicometer Lenen van het Nibud in om te kijken of de lening in uw budget past.

 

4. Bezuinigen op de boodschappen?

Vergelijk in de supermarkt de prijs per kilo of per liter van bepaalde producten.

Pas dan weet u zeker of het ene merk duurder is dan het andere.

 

5. Vindt u regelmatig betalingsherinneringen en aanmaningen in de brievenbus?

Op www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u een duidelijk stappenplan om zelf uw financiële problemen aan te pakken en erger te voorkomen.

Bezoek ook het forum voor tips en het delen van ervaringen bij het oplossen van schulden.

 

6. Bent u bang uw baan te verliezen in tijden van crisis?

Bereidt u dan goed voor.

Spaar bijvoorbeeld voor een financiële buffer, zodat u inkomensterugval op kunt vangen.

 

7. Moet u een periode van één of twee maanden zonder inkomen overbruggen?

Neem dan tijdig maatregelen door bijvoorbeeld contact op te nemen met uw woningbouwvereniging.

Zo kunt u betalingsachterstanden beperken of incassokosten voorkomen.

 

Info en tips op: www.nibud.nl

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

 

7 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN