logo

 

De Middellaan leeft al jaren

met de daklozen en junks

 

 

Zaterdag 1 maart 2008 - BREDA - Het Stedelijk Kompas wil de daklozen van straat.

Het actieplan komt op een moment dat de overlast van daklozen en verslaafden

in de Middellaan (wijk Schorsmolen) weer ernstige vormen aanneemt.

 

 

dakloze

 

 

Een dakloze in een gangetje onderin de flat aan de Middellaan.

Twee uurtjes slaap en dan wordt hij gewekt door huismeester Peter Havermans van Singelveste.

 

 

Op maandag 10 maart is er spoedoverleg tussen gemeente, politie, wijkraad, zorginstanties en de corporaties. Een ochtend mee met de huismeester, de portieken af. Rond half acht in de ochtend maakt Peter Havermans altijd zijn ronde. De huismeester van Singelveste wil het graag netjes houden, de bewoners van de 215 flats aan de Middellaan betalen daar tenslotte de huur voor.

 

Maar soms bekruipt Havermans, die onder in de flat een kantoortje heeft, het vervelende gevoel van dweilen met de kraan open. Dan zijn de junks niet weg te slaan. Schakelt hij politie in, liggen ze er de volgende ochtend weer. Net zo makkelijk. Of ze komen binnen met een bewoner die de inmiddels bekende dakloze of junk uit medelijden niet buiten kan laten staan, of ze schoppen een deur in, breken een slot, klauteren naar boven, of slippen middels andere handigheid binnen. Havermans: "Dan zie je ze daar liggen met waxinelichtjes, een biertje erbij, best gezellig." Maar de romantiek wordt wreed verstoord als het tot bedreigingen komt: "Je moet wel een flinke jongen zijn." De huismeesters hebben vorig jaar 249 keer een dakloze aangetroffen in de portieken en de galerij en gemeld bij het gemeentelijk meldpunt. Veertig verschillende mensen, tien tot vijftien bekende gezichten. Havermans weet van vier plekken waar ze de nacht doorbrengen. Wisselende plekken.

 

De Middellaan in centrumwijk Schorsmolen ligt in de loop. De daklozen komen van nachtopvang 't IJ aan de Slingerweg, steken de Tramsingel over en lopen zo via de Middellaan de stad in. Onder de appartementen aan het Spanjaardsgat liggen ze ook, wijst voorzitter Arie van den Heuvel van wijkraad Schorsmolen op een klein plekje onder een trap waar een matras ligt. "De politiek zal een oplossing moeten vinden. Maar halen zij ze hier weg, liggen ze ergens anders." De wijkraad is de verpaupering al jaren zat, de wijk wil af van het imago 'afvoerputje' van de stad. Maar verplicht afkicken blijft een lastig traject. En daklozen hebben vaak te maken met een meervoudige problematiek. Zeventig tot tachtig procent heeft psychiatrische of psychosociale problemen en ze zijn vaak verslaafd. De gemeente, politie, wooncorporaties en de wijkraad komen maandag 10 maart bij elkaar voor spoedberaad om de overlast aan te pakken. Maatregelen zijn onderweg: 't IJ gaat langer open, de regels voor nachtopvang (30 plaatsen) worden versoepeld, er gaat een team van hulpverleners de straat op, er komt een gebruikersruimte voor alcoholisten bij 't IJ en twee opvanghuizen. Maar of de Middellaan er snel mee geholpen is?

 

Adjunct-directeur Ben Pruijm van de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) hoopt van wel. De politie moet de kans krijgen te handhaven, om daklozen door te verwijzen. Het is proefondervindelijk, zegt hij. Precieze getallen van verslaafde daklozen ontbreken nog. Wat huismeester Havermans het meeste stoort, afgezien van de enkele keer dat hij een spuit vindt, is de ontlasting. "Kijk hier, een drol. Laatst pakte ik een plastic tas op, doe de zak open, zit er poep in. En ze urineren gewoon tegen het glas." Het schoonmaakbedrijf doet goeie zaken, zegt Angelo Perez, coördinator van de huismeesters van Singelveste. "Dit kost de corporatie klauwen met geld. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid, dat zijn we de mensen ook verplicht."

 

Iedere zwerver en junk heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. Ze moeten geholpen worden, vinden Havermans en Perez. Maar de buurt moet er ook geen last van hebben. "Als een jonge student, een jong meisje haar fiets pakt en ze moet over een junk heen stappen, is dat op z'n minst vervelend," zegt Perez. De politiek belooft al jaren van alles. Oud-burgemeester Chris Rutten beklom een jaar of vijf geleden nog de galerij. Burgemeester Peter van der Velden was in januari 2006 nog in de Middellaan om met eigen ogen de smerigheid te aanschouwen. Maar er gebeurt niks, zegt bewoner Kees van Dongen (53). De gehandicapte man woont vijftien jaar op de derde etage. Al die tijd al, zegt hij, heeft hij last van junks. Hij is gehandicapt, rijdt op een scootmobiel en komt soms amper de flat uit. "Als er een zwerver in het halletje ligt te slapen kan ik er bijna niet langs. Het blijft gewoon constant hetzelfde tafereel. Ik erger me er mateloos aan." Een andere bewoner komt net naar beneden: "In het begin schrik je even, maar je went er aan als je ze ziet liggen. Ik heb er niet zoveel last van. Eigenlijk is het gewoon zielig." Het complex verandert steeds meer in een vesting. Een stalen hek moet voorkomen dat de zwervers van dak naar dak springen, beschutte plekjes onder de trap zijn dichtgemetseld en een raam is uit een galerijdeur gehaald om tocht op te wekken. Perez: "Dat slaapt toch wat ongemakkelijker." Maar er is geen kruid tegen gewassen. Om de twee weken maken de daklozen onder begeleiding van Singelveste schoon bij de flat, de opkomst van daklozen is meestal slechts gering. De overlast neemt weer toe. Maar de samenwerking met politie is goed, zegt Perez. De politie is paraat.

 

Politie-woordvoerder André van den Hul: "We verbaliseren als er aanleiding toe is. Maar het is een terugkerend probleem. We kunnen niet voorkomen dat ze achter de mensen aan de flat in komen. Het is moeilijk handhaven." Op een van de etages heeft zich de laatste tijd een meisje van 22 jaar genesteld, weet Havermans. Soms neemt ze iemand mee om samen te slapen, hebben ze wat warmte van elkaar. Ze gebruikt.

 

Laatst nog klopte een oma met kleindochter aan bij het kantoortje van de huismeester. Ze was zich rot geschrokken van iemand die zich oraal liet bevredigen bij een container. Afwerkplek. Niet leuk meer, vindt Havermans. Als de huismeester een deur opent ligt daar een 47-jarige dakloze die al dertig jaar op straat leeft en het Bredase circuit kent als geen ander. Op een tapijtje en onder een deken. "Ik ruim mijn rommel altijd op," kijkt hij Havermans aan. Hij gebruikt coke en bruin (heroïne), is geschorst uit 't IJ omdat hij een aardappelschilmesje in een kluisje had liggen. Of hij blij zou zijn met een opvanghuis in de stad: "Had ik maar een kamertje, ik wil iets voor mezelf hebben." Directeur Harry Reininga van Singelveste: "We hebben heel lang niet onderkend dat deze mensen zorg nodig hebben. Er gebeurt nog te weinig. Het is belangrijk dat we ze een gezicht geven."

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

1 maart 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN