Bron: www.bndestem.nl

 

De 2 silo’s mogen gesloopt worden

 

 

image003

 

De 2 suikersilo’s van de CSM – Breda

Foto: Kees Wittenbols - 2006

 

 

BREDA - De silo’s van de CSM-suikerfabriek aan

de Markkade in Breda kunnen tegen de vlakte.

 

Ze zijn niet monumentaal genoeg,

terwijl ze ook moeilijk te herontwikkelen zijn.

 

 

Dat staat in een brief die burgemeester en wethouders hebben gestuurd aan de raadscommissie Bouwen & Wonen, die volgende week donderdag nog over het lot van de silo’s praat. Het college heeft de markante opslagtanks langs de lat van de eigen erfgoedvisie gelegd en is tot de conclusie gekomen dat ze niet in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. Op een speciale ‘erfgoedschaal’ krijgen de silo’s het rapportcijfer 3,43. Om te worden aangewezen als gemeentemonument moet een gebouw minstens het cijfer 3,5 halen.

 

Daar blijft het niet bij. Het ombouwen van de silo’s tot bijvoorbeeld kantoren of woningen lijkt financieel weinig reëel. De kosten die moeten worden gemaakt voor een herontwikkeling worden omschreven als “negatief tot zeer negatief.” Daar komt nog eens bij dat de directe nabijheid van het spoor vraagt om extra beschermende maatregelen. De silo’s zijn ook nog eens bijzonder lastig om te verbouwen. De constructie van voorgespannen beton maakt het bijvoorbeeld “zeer hinderlijk” om ramen en deuren in de tanks aan te brengen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel:

(17 april 2009)

 

 

Silo’s: Politiek gaat ook overstag

 

BREDA - Ondanks de gloedvolle betogen van twee architecten en de fracties van D66 en SP blijken de CSM-silo’s in Breda niet bijzonder populair bij een meerderheid van de lokale politiek. Hun boodschap aan burgemeester en wethouders is dan ook: “Afbreken die handel!” “Laten we goed nadenken, want als de silo’s worden gesloopt is er geen weg meer terug,” waarschuwde SP-raadslid Joyce van der Sanden gisteravond tijdens een vergadering van de commissie Bouwen & Wonen. “Nu staan ze niemand in de weg.” Architect Bas Maas waarschuwde voor een ‘historische vergissing,’ maar dat maakte weinig indruk op de commissie.

 

Mieke Vossenaar van Breda’97 zei dat haar fractie niet wil doen aan ‘valse romantiek.’ “Als rasechte Bredase kan ik u vertellen dat de bouw van de silo’s destijds werd betreurd.” Vossenaar kan zich wel voorstellen dat er architecten zijn die hun tanden in het project willen zetten, maar vraagt zich af of het gezien de kosten wel realistisch is. VVD-raadslid Sandra Lucassen was niet onder de indruk van de waarschuwingen van de architecten: “Ik kan vast architecten vinden die herontwikkeling helemaal niks vinden.” Arend Hardorff van de PvdA omschreef de silo’s weinig liefdevol als ‘grote plompe dingen die het beeld bepalen, maar ook ontnemen op de stad.’ Wethouder Henk Snier deed weinig moeite om het op te nemen voor de silo’s. Erger, dat kon hij juridisch ook niet anders. Formeel is er namelijk geen reden om de sloopvergunning te weigeren.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

8 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN